Üniversite öğrencilerinin kişilik özelliklerinin evlilik tutumlarıyla ve beklentileriyle ilişkisi
Relationship of university students' personality property with expectation and attitudes of marriage
- Tez No: 687344
- Danışmanlar: PROF. DR. İSHAK AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik Beklentisi, Evlilik Tutumu, Mizaç ve Karakter, Evlilik, Kişilik, Marriage Expectation, Marriage Attitudes, Temperament and Character, Marriage, Personality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Evlilik beklentisi ve evlilik tutumu değişen ve modernleşen dünyada, toplumun temel taşı olan ailenin bir sonraki nesilde uğrayacağı değişimi tahmin edebilmek için önemli kavramlardır. Kişilik ise genetik ve duyguların davranışsal temellerini araştıran, hayat boyu bireysel gelişimde devinim içinde olarak kişinin yaşama bakışını etkileyen bir olgudur. Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin evlilik beklentilerine ve evlilik tutumlarına mizaç ve karakter özelliklerinin ilişkisini ortaya çıkarmaktır. Araştırmanın örneklemini, İstanbul'da yaşayan 200 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. İlişkisel tarama yöntemi kullanılan çalışmada ölçek bataryası olarak Evlilik Beklentisi Ölçeği (EBÖ), İnönü Evlilik Tutumu Ölçeği (ETÖ), Mizaç ve Karakter Ölçeği Gözden Geçirilmiş Formu (TCI-R) kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, kadınların ETÖ, EBÖ ve TCI-R Zarardan Kaçınma, Ödül Bağımlılığı ve İş Birliği yapma puanları; erkeklerin ise Yenilik Arayışı puanları daha fazladır. Yüksek sosyoekonomik düzey ve aşk evliliği yapmak isteyen kişiler daha olumlu evlilik tutumu ve daha idealist evlilik beklentisi içerisindedirler. EBÖ ve ETÖ arasında yüksek düzey pozitif korelasyon bulunmuştur. TCI-R ile EBÖ arasında en yüksek korelasyon negatif yönde orta derecede Yenilik Arayışıyla bulunmuştur. TCI-R ile ETÖ arasında en yüksek korelasyon Kendini Aşma boyutuyla pozitif yönde orta derecede bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Expectation of marriage and marriage attitude are important concepts to predict the change that the family will face during the next generation transformation in the changing and modern world. Personality, on the other hand, is a phenomenon that investigates the genetic and behavioral basis of emotions and affects the person's view of life by moving in lifelong individual development. The aim of this study is to find the relationship between temperament and character traits of university students' marriage expectations and marriage attitudes. The sample of this study consists of 200 university students who live in Istanbul. Marriage Expectation Scale (EBÖ), İnönü Marriage Attitude Scale (ETÖ), Temperament and Character Inventory Revised Form (TCI-R) were used in the study using the relational scranning method. According to the findings of the study ''the scores of women in ETÖ, EBÖ and TCI-R for Harm Avoidance, Reward Dependence and Cooperativeness'', men have higher Novelty Seeking scores. People who have a higher socioeconomic level and prefer marriage based on love have a more positive marriage attitude and more idealistic marriage expectations. A high level of positive correlation was found between EBÖ and ETÖ. The highest correlation between TCI-R and EBÖ was found in negative and moderate level Novelty Seeking. The highest correlation between TCI-R and ETÖ was found to be in positive and moderate level with the Self-Transcendence.