Acil servise travmatik nedenlerle başvuran Suriyeli mülteci hastaların özellikleri ve maliyet analizi
Characteristics and cost analysis of Syrian refugee patients admitted to the emergency department for traumatic reasons
  1. Tez No: 687416
  2. Yazar: TÜLEYB TALHA GÜRKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAR CANDER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye, mülteciler, Yaralar ve Yaralanmalar, Maliyetler ve Maliyet Analizi, Syria, refugees, Wounds and Injuries, Costs and Cost Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Giriş ve Amaç: Ülkemizde yaşayan mültecilerin sağlık başta olmak üzere eğitim, iş ve güvenlik gibi konularda bazı problemleri bulunmaktadır. Belki de bunlardan en önemlisi sağlık alanında yaşanılan problemlerdir. Sağlık alanında yaşadıkları en büyük sorun, dil ve iletişim engellerinden kaynaklanan problemlerdir. Suriyeli mülteciler, hastanelere çok çeşitli sebeplerle başvurabilirken, belki de bunlardan en önemlisi travma ve travmaya bağlı nedenlerdir. Bu çalışmamızda, Suriyeli mülteci hastaların tedavi ve bakım kalitelerini azaltmadan, mali yönden oluşturdukları yükün analizlerinin yapılarak, bu konuda birtakım iyileştirici sağlık politikaları ve protokollerinin geliştirilebilmesine destek olup, bu konuda yapılacak olan geniş çaplı çalışmalara fikren öncülük edebilmeyi amaçladık. Materyal ve Metot: Çalışmamız retrospektif gözlemsel bir klinik çalışma olarak dizayn edildi. 01/01/2020-30/06/2020 tarihleri arasında acil servise çeşitli travma sebepleriyle başvuran, Suriye uyruklu olduğu tespit edilen hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların seçimi için, hastane otomasyon sistemi verileri kullanılarak, Suriye uyruklu olduğu tespit edilen ve travma oluşum mekanizmalarına göre belirlenen 7 adet travma ile ilişkili tanı (ICD) kodunu almış olan hastalar çalışmaya dahil edildi. 5103 hasta toplandı, bunların 71 tanesinin Suriye uyruklu olduğu kesin olmadığından ve 34'ü de kişisel bilgileri eksik olduğundan çalışmadan çıkartıldı. 4998 hasta çalışma evrenini oluşturdu. Çalışmaya dahil edilen hastaların cinsiyetleri, yaş bilgileri, hastalara yapılmış olan laboratuar ve görüntüleme tetkikleri ve sayıları, aldıkları tanı (ICD) kodları ve toplam maliyet verileri (Türk lirası) çalışma formuna kaydedildi. Sonrasında hastalar yaş aralıklarına göre 5 gruba, maliyet aralıklarına göre 4 gruba ve düşük-yüksek maliyet olarak 2 gruba ayrılarak istatistiksel analizler yapıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen özellikle erkek hastalarda, araç dışı trafik kazaları, delici/kesici alet yaralanmaları ve iş kazaları gibi tanı kodlarının daha fazla alındığı görüldü ve dolayısıyla cinsiyete göre alınan tanı kodları, istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Ayrıca çalışmamızda hastaların tanı (ICD) kodları ile görüntüleme ve laboratuar tetkiklerinin yapılma oranları karşılaştırıldı ve trafik kazası vakalarında BT, USG ve X-ray görüntüleme tetkiklerinin, diğer tanı kodlarına göre anlamlı oranda fazla yapıldığını tespit ettik. Aynı zamanda yaş aralığına göre tetkiklerin yapılma oranları karşılaştırıldığında, genç hastalarda X-ray, yaşlı hastalarda BT görüntülemenin daha fazla yapıldığını tespit ettik. Hastaların tanı kodlarına göre maliyet aralıklarına bakıldı ve özellikle trafik kazası vakalarının çoğunlukla yüksek maliyet aralığında olduğu, iş kazası ve minör travmaların ise düşük maliyet aralığında olduğu tespit edildi. Dolayısıyla hastaların aldığı tanı kodlarına göre maliyetlerinde anlamlı oranda farklılık saptandı. Çalışmaya dahil edilen hastaların toplam tetkik maliyeti 209,038 TL olarak hesaplandı ve hasta başına ortalama maliyet 41,83 TL olarak tespit edildi. Tanı koduna göre hasta başı ortalama maliyeti en yüksek tanı 255,21 TL ile araç içi trafik kazaları olurken, hasta başı ortalama maliyeti en düşük tanı kodu ise 34,75 TL ile minör travmalar olduğu görüldü. Tartışma ve Sonuç: Çalışmamızda Suriyeli mülteci hastaların genel özellikleri, sağlık sisteminde yaşadıkları problemler, travma nedeniyle acil servis başvurusu olanların demografik özellikleri, travmayla ilgili tetkik yapılma oranları ve bunların maliyetiyle ilgili analizler yapılmış ve özellikle hastaların cinsiyetlerine göre geliş şikayetlerinde, bazı tanı kodlarında belli tetkiklerin daha yüksek oranlarda yapılmasıyla ve bazı tanı kodlarında yapılan laboratuar ve görüntüleme tetkik maliyetlerinin toplamının daha yüksek olmasıyla ilgili anlamlı farklılıklar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Refugees living in our country have some problems, especially in health, education, work and security. Perhaps the most important of these is the problems experienced in the field of health. The biggest problem they experience in the field of health is the problems arising from language and communication barriers. While Syrian refugees may apply to hospitals for a wide variety of reasons, perhaps the most important one is trauma and trauma-related reasons. In this study, we aimed to support the development of some remedial health policies and protocols in this regard by analyzing the financial burden of Syrian refugee patients without reducing the quality of treatment and care, and to be an intellectual pioneer in large-scale studies on this subject. Materials and method: Our study was designed as a retrospective observational clinical study. Patients who applied to the emergency department for various trauma reasons between 01/01/2020 - 30/06/2020 and were determined to be Syrian nationals were included in the study. For the selection of patients, patients who were determined to be Syrian nationals using hospital automation system data and who received 7 trauma-related diagnosis (ICD) codes determined according to trauma formation mechanisms were included in the study. 5103 patients were recruited, 71 of whom were not certain to be Syrian nationals and 34 were excluded because their personal information was missing. 4998 patients constituted the study population. The gender, age information, laboratory and imaging tests and numbers of the patients included in the study, the diagnosis (ICD) codes they received and the total cost data (Turkish lira) were recorded in the study form. Afterwards, the patients were divided into 5 groups according to age ranges, 4 groups according to cost ranges, and 2 groups as low-high cost and statistical analyzes were performed. Results: It was observed that diagnosis codes such as non-vehicle traffic accidents, puncture/cutting tool injuries and work accidents were taken more frequently, especially in male patients included in the study, and therefore the diagnosis codes according to gender were found to be statistically significant. In addition, in our study, the diagnosis (ICD) codes of the patients and the rates of imaging and laboratory examinations were compared, and we found that CT, USG and X-ray imaging examinations were performed significantly more in traffic accident cases compared to other diagnostic codes. At the same time, when the rates of examinations were compared according to the age range, we found that X-ray imaging was performed more frequently in young patients and CT imaging was performed more in elderly patients. The cost ranges were examined according to the diagnosis codes of the patients and it was determined that especially traffic accident cases were mostly in the high cost range, while work accidents and minor traumas were in the low cost range. Therefore, a significant difference was found in the costs according to the diagnosis codes received by the patients. The total examination cost of the patients included in the study was calculated as 209,038 TL and the average cost per patient was determined as 41,83 TL. According to the diagnosis code, in-vehicle traffic accidents had the highest average cost per patient with 255,21 TL, while minor traumas had the lowest average cost per patient with 34,75 TL. Discussion and Conclusion: In our study, the general characteristics of Syrian refugee patients, the problems they experience in the health system, the demographic characteristics of those who applied to the emergency service due to trauma, the rates of trauma-related examinations and their costs were analyzed. Significant differences were obtained due to the higher sum of laboratory and imaging examination costs in some diagnostic codes.