KBMTS A knowledge base machine tools selection program for cylindrical and prosmatic components
KBMTS dönel ve prizmatik parçalar için bilgi tabanlı tezgah seçim programı
  1. Tez No: 68748
  2. Yazar: WALİD AYACHE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ESKİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Machine Tool Selection, Knowledge-Based Systems. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
oz“KBMTS”: DÖNEL VE PRİZMATIK PARÇALAR IÇIN BİLGİ TABANLI TEZGAH SEÇİM PROGRAMI AYACHE, M. Walid Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hakkı ESKİCİOĞLU Temmuz, 1997, 1 14 sayfa Yapılan çalışmanın amacı verilen bir iş parçasının üretimi için gerekli takım tezgahlarını seçecek bir program geliştirmektir. KBMTS bu amaç duğrultusunda yapay us teknikler kullanılarak geliştirilmiştir. Endüstriyel parçalar üç ana şekilde sınıflandırılmıştır : dönel parçalar prizmatik ve saç malzeme. Ele alınan bir parça işlenebilecek çeşitli yüzeylerden oluşmaktadır. Her özellik hakkında bilgi ve parça hakkındaki genel bilgi KBMTS girdisinin ana oluşturmaktadır. Çıktı ise parçaların tasarım özelliklerini karşılayabilecek tezgahlar ve özelliklerinden oluşmaktadır. KBMTS' nin iki bilgi tabanı vardır: tezgah bilgi tabanı ve parça bilgi tabanı. Tezgah bilgi tabanı imalat işlemlerini tanımlayan çerçevelerden ve kurallarından oluşmaktadır. Tezgah çerçevesi imalat kurallar ise tezgahların imalat ile ilgili yeterliliklerinin kontrol kullanılmaktadır. Anahtar kelimeler : Makina Alet Seçimi, Sistem Bilgi Tabanı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“KBMTS”: A KNOWLEDGE BASE MACHINE TOOLS SELECTION PROGRAM FOR CYLINDRICAL AND PRISMATIC COMPONENTS AYACHE, M. Walid M.Sc, Mechanical Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Hakkı ESKİCİO?LU July 1997, 1 14 pages The aim of this study is to develop a knowledge-based system program which performs the selection of machine tools capable of producing a given component. A Knowledge-Based Machine Tool Selection (KBMTS) program is developed for this purpose. The problem of selecting machine tools is formulated to adopt the Artificial Intelligence techniques. The expert system shell used in this work is IntelliCorp's“Kappa®-PC”application development tool The industrial components are considered to have three general shapes: rotational, prismatic, and sheet. In this study only the first two types are considered. A part is viewed as a collection of machinable surfaces called features. The design requirements of the features together with the general information about the part constitute most of the inputs to KBMTS. The output will consist of the selected machine or machines that are capable to produce the whole component according to the design requirements. KBMTS consists of two knowledge bases: The Machine Knowledge Base and the Feature Knowledge Base. The Machine Knowledge Base consists of Frames and 111Production Rules. A machine frame contains information about its owner machine. Production rules are tools for checking the machine constraints. Machine constraints are limitations on a machine to produce certain component design.