Neoadjuvan tedavi alan meme kanseri hastalarında lenfödem ile ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of factors related to lymph edema in breast cancer patients receiving neoadjuvant treatment
- Tez No: 687504
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM YERSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Lenfödem, Meme kanseri, Neoadjuvan kemoterapi, Breast cancer, Lymphedema, Neoadjuvant chemotherapy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Bu araştırma neoadjuvan kemoterapi alan meme kanseri hastalarında lenfödem ile ilişkili risk faktörlerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, tanımlayıcı tipte 2015-2020 tarihleri arasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Kliniği'nde takip edilen meme kanseri nedeniyle neoadjuvan kemoterapi aldıktan sonra opere olan ve hormon reseptörü pozitif ise hormonoterapi alan/almış olan izlemde 44 meme kanseri hastası ile yürütülmüştür. Araştırma verileri, ''Olgu Rapor Formu/Veri Takip Raporu'' ve ''Üst Ekstremite Bilateral Çevresel Ölçümü'' ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Pearson ki-kare testi, Fisher'in kesin testi ve tek değişkenli lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada normal kilolu hastaların 3'ünde (%27,3) fazla kilolu hastaların 0' (%0) ve obez hastaların 8'inde (%72,7) lenfödem geliştiği saptanmıştır (p=0,003). Mastektomi yapılan hastaların 11'inde (%42,3) lenfödem gelişmişken, meme koruyucu cerrahi yapılan hastaların hiçbirinde lenfödem gelişmemiştir (p=0,001). Sentinel lenf nodu biyopsisi (SLNB) yapılan hastaların hiçbirinde lenfödem gelişmemişken, aksiller lenf nodu diseksiyon (ALND) yapılan hastaların 11'inde (%39,3) lenfödem gelişmiştir (p=0,003). Sonuç: Bu çalışmada elde edilen bulgular değerlendirildiğinde neoadjuvan kemoterapi alan meme kanseri hastalarında lenfödem riski ile ilişkili faktörler; vücut kitle indeksi (VKİ), cerrahi tipi ve lenf nodu cerrahi tipi olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to evaluate the associated risk factors associated with lymphedema in breast cancer patients receiving neoadjuvant chemotherapy. Material and Method: The research was carried out with 44 breast cancer patients who had operated after receiving neoadjuvant chemotherapy and followed up at the oncology clinic of Aydın Adnan Menderes University between 2015 and 2020. Patients received/received hormone therapy if their hormone receptor was positive. The research data were collected together with the“Case Report Form/Data Tracking Report”and“Upper Extremity Bilateral Environmental Measurement”. Pearson chi-square test, Fisher's exact test and single-variable logistic regression analysis were used for statistical analysis. Results: The study found that lymphedema was found in 3 (27.3%) of normal-weight patients, 0% (0%) of overweight patients and 8% (72.7%) of obese patients (p=0.003). While lymphedema developed in 11 (42.3%) of patients who underwent mastectomy, lymphedema did not develop in any of the patients who underwent breast-protective surgery (p=0.001). While lymphedema did not develop in any of the patients who underwent sentinel lymph node biopsy (SLNB), lymphedema developed in 11 (39.3%) of patients with axillary lymph node dissection (ALND) (p=0.003). Conclusion: It was understood in this study that the incidence of lymphedema was increased due to body mass index surgery type and lymph node surgery.