Etnik restoran yöneticilerinin karşılaştıkları sorunlar: Nevşehir ve İzmir illeri örneği
Problems faced by ethnic restaurant managers: Nevsehir and İzmir region case
  1. Tez No: 687629
  2. Yazar: ENES GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFİ BUYRUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, İşletme, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etnik restoranlar, Restoran sorunları, Etnik restoran yöneticileri, Nevşehir, İzmir, Ethnic restaurant, Restaurant problems, Ethnic restaurant managers, Nevsehir, Izmir
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
İnsanların çeşitli sebeplerden dolayı dışarıda yemek yeme davranışının artması sebebiyle yiyecek içecek hizmetleri endüstrisi sürekli olarak bir gelişim içindedir. Tüketicilerin talepleri sonucu yiyecek içecek işletmelerinin sayısı da artmakta ve bu artış rekabet ve farklılaşma çalışmalarını da beraberinde getirmektedir. Etnik restoranlar da bu farklılaşma çalışmalarının bir ürünüdür. Bir toplumun ya da bölgenin yiyecek ve içeceklerini başka bir bölge ya da ülkede, kendi mutfak kültürüne ait malzemeler ve pişirme yöntemlerini kullanarak üretim yapan ve ürünlerini sunduğu kültürün atmosferini yansıtan etnik restoranlar, tüketicilerin otantik yiyeceklerin yanı sıra kendine özgü ortamın tadını çıkarmalarını sağlayan yemek mekanlarıdır. Etnik restoranlarda, özellikle yabancı yatırımcılar tarafından kurulduğunda, başta bürokratik, yurt dışından malzeme tedariki ve yabancı personel temini sorunları olmak üzere birtakım sorunlarla karşılaşıldığı gözlemlenmiştir. Bu çalışmada etnik restoran yöneticilerin karşılaştıkları sorunların belirlenmesi ve çözüm önerileri getirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma nitel araştırma yöntemleriyle tasarlanmış ve amaç doğrultusunda, Nevşehir'de 6 İzmir'de 10 etnik restoran yöneticisiyle yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler kodlama yöntemiyle kodlandıktan ve temalar oluşturulduktan sonra içerik analizi ve betimsel analiz yöntemleriyle analiz edilmiştir. Ulaşılan sonuçların, etnik restoran konusuyla ilgili araştırma yapanlara, etnik restoran yöneticilerine ve etnik restoran girişimcilerine öneriler sunarak fayda sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Food and beverage services industry is in a continuous development due to the increase in people's eating behavior outside for various reasons. As a result of the demands of the consumers, the number of food and beverage businesses is increasing and this increase brings competition and differentiation efforts. Ethnic restaurants are also a product of these differentiation studies. Ethnic restaurants, which produce the food and beverages of a society or region in another region or country using the materials and cooking methods belonging to their own culinary culture and reflect the atmosphere of the culture they offer their products,it' s are dining venues that allow consumers to enjoy authentic food as well as its own unique environment. It has been observed that ethnic restaurants, especially when they are established by foreign investors, are faced with some problems such as bureaucratic, material procurement from abroad and foreign personnel procurement. In this study, it is aimed to determine the problems faced by ethnic restaurant managers and to offer solutions. The study was designed with qualitative research methods and in line with the purpose, in-depth interviews were made with 10 ethnic restaurant managers in Nevşehir, 6 in İzmir, using a semi-structured interview form. After the obtained data was coded with the coding method and the themes were created, they were analyzed by content analysis and descriptive analysis methods. The results are expected to benefit those who do research on the issue of ethnic restaurants, ethnic restaurant managers and ethnic restaurant entrepreneurs by offering suggestions.