Dijital dönemde animasyon sineması: Pixar filmlerinin incelenmesi
Animation cinema in digital period: Examining Pixar movies
- Tez No: 687630
- Danışmanlar: PROF. DR. ALA SİVAS GÜLÇUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Animasyon sineması, Walt Disney, Pixar, Vladimir Propp, Sinema, Animation Cinema, Walt Disney, Pixar, Vladimir Propp, Cinema
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada, sinemanın temellerini oluşturan animasyon sinemasının dijitalleşme süreci incelenmiştir. Amerika'nın önde gelen dijital animasyon film stüdyolarından Pixar ve filmleri çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde animasyonun kelime anlamı, tarihsel gelişimi ve öncü isimleri üzerinde durulmuştur. Daha sonraki bölümde sinemanın dijitalleşme süreci incelenerek animasyondaki değişiklikler ele alınmıştır. Aynı bölümde Pixar stüdyosunun doğuşu, gelişimi ve filmlerine de yer verilmiştir. Çalışmanın finalinde ise Sovyet bilim insanı Vladimir Propp'un“Masalın Biçimbilimi”çalışmasına yer verilmiştir. Bu çalışmada Pixar stüdyosunun son beş yılda yaptığı filmler incelenmiş ve filmlerin Vladimir Propp çözümlemeleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the digitization process of animation cinema, which forms the basis of cinema, has been analyzed. Pixar, one of the leading digital animation film studio of USA, is forming a basis of the study. In the first part of the study, the word meaning of animation, historical development process and leading names of animation are emphasized. In the next part, the digitalization process of the cinema and changes in animation are examined. In the same section, the birth of Pixar studio, development process and movies of Pixar studio are also included. In the final of the study,“Morphology of Tale”a study of Soviet scientist Vladimir Propp is included. In this study, the films made by Pixar studio in the last five years were analized and also Propp's analysis method was used in this analization.