Paragat ile levrek (Dicentrarchus labrax, Linnaeus 1758) avcılığında canlı yemin farklı iğnelerde av verimi ve av kompozisyonu üzerine etkisi
The effect of live bait on different hooks in longline seabass (Dicentrarchus labrax, Linnaeus 1758) fishing upon fishing efficiency and catch composition
- Tez No: 687631
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALKAN ÖZTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Su Ürünleri, Marine Science, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Paragat, Levrek, Çanakkale, Av Kompozisyonu, Canlı Yem, Longline, Seabass, Çanakkale, Catch Composition, Live Bait
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışma Mart 2020-Nisan 2021 yılları arasında Çanakkale kıyılarında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada kullanılan paragat takımlarında 3/0, 4/0 ve 5/0 uzun sap düz iğneler kullanılmıştır. Avcılık esnasında karşılaşılan problemler ve kullanılan yemler (kum balığı, izmarit ve kefal) ile iğne çeşitleri (3/0, 4/0, 5/0) belirlenmeye çalışılmıştır. Bununla beraber farklı iğne numaralarının, yakalanan balıkların büyüklüğü ve miktarı üzerine etkisi ile birim çabadaki av miktarları (CPUE), hedef dışı av (bycatch) miktarları da tespit edilmiştir. Çalışma da 43 deneme yapılarak 1491 iğne denize serilmiştir. Köstek kalınlığı olarak 0.50 mm misina ve ana beden kalınlığı olarak 0.70 mm misina kullanılmıştır. Köstek boyu 2 m ve köstekler arası mesafe 6 m olarak bağlanmıştır. Paragat takımları, gün batımında kurulmuş ve sabahın ilk saatlerinde toplanmıştır. Yem olarak ise; iğnelere canlı kumbalığı, izmarit, kefal takılmıştır. Hedef tür olan levrek, 263 adet (%83,7) olmak üzere en fazla yakalanan türdür. Hedef dışı tür olarak 42 adet (%13,3) mığrı balığı, en fazla yakalanan hedef dışı tür olmuştur. Kullanılan iğne numaralarına göre ise, 3/0 iğne ile toplam 149 balık yakalanırken, 4/0 iğne ile 91 adet balık ve 5/0 iğne ile 74 adet balık olmak üzere toplamda 314 adet birey yakalanmıştır. 3/0 iğnenin hedef dışı tür sayısı en fazla iken 5/0 iğnenin hedef dışı tür sayısı en düşük seviyede olduğu görülmüştür. Çanakkale Boğazı için canlı yem ile levrek paragatı avcılığında türün devamlılığı için 3/0 numaralı iğneden daha küçük iğne kullanılmaması önerilmektedir. Canlı yem olarak ise bölge de temini oldukça zor olan kumbalığı yerine alternatif olarak canlı izmarit ve kefal kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out between March 2020 and April 2021 on the coast of Çanakkale, Turkey. 3/0, 4/0 and 5/0 flat fishing hooks were used in the study. Additionally, 0.50 mm fishline as the tickness of surfcasting rig and 0.70 mm as the tickness of the main body were used. The problems encountered during fishing and baits used (sandeel, mendole, grey mullet) along with types of hooks (3/0, 4/0, 5/0) were tried to be specified. In adition to this, the effect of different numbers of hooks upon the size and amount of fish, catch per unit effort, the amount of bycatch were determined. The lenght of the branch line as 2m and the distance between the 6 m of main line. The longline fishing tacklewas set at the sun set and picked up at the early hours of the morning. Live gobies, mendole and gray mullet were used as the bait. Seabass which was the target species was the most caught fish with the number of 263 (%83) in the study. Conger which was non-target species was the most caught with the number of 42 (%13.3). Considering the number of the hooks used in the study, 149 fish with the hook of 3/0, 91 fish with the hook of 4/0 and 74 fish with the hook of 5/0 were caught. Totally, 314 fish were caught. While the number of the non-target species caught with the hook of 3/0 was the most of all, the number of the non-target species caught with the hook of 5/0 was the least. It is suggested that the hook of which number is smaller than 3/0 should not be used on the coast of Çanakkale strait of the long line seabass fishing. As a live bait, gray mullet and mendoleare proposed instead of sand eel which is difficult to find in the area.