Risk grubunda olan ve olmayan 60-72 aylık çocukların erken okuryazarlık becerilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Examination of early literacy skills of 60-72 months-old children with and without risk in terms of various variables
  1. Tez No: 687684
  2. Yazar: HİLAL GENGEÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSA BİRKAN GÜLDENOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Erken okuryazarlık, ev okuryazarlık uygulamaları, sınıf içi okuryazarlık uygulamaları, risk grubu, sosyo ekonomik düzey (SED), Early literacy, home literacy practices, classroom literacy practices, risk group, socio economic status (SES)
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, 60-72 aylık çocukların erken okuryazarlık beceri düzeyinin SED, ev okuryazarlık uygulamaları, öğretmen okuryazarlık bilgi düzeyi ve sınıf içi okuryazarlık uygulamaları açısından incelenmesidir. Araştırmaya, devlet okulları bünyesinde bulunan anasınıflarında eğitim öğretimine devam eden ve tanılı herhangi bir yetersizliği olmayan 60-72 ay yaş aralığındaki 235 çocuk dâhil edilmiştir. Araştırmaya dâhil edilen çocukların erken okuryazarlık beceri düzeylerine ilişkin bilgiler 'Erken Okuryazarlık Testi (EROT)', ailelerin sosyo ekonomik düzeylerine ilişkin bilgiler 'Aile Bilgi Formu', ev okuryazarlık uygulamalarına ilişkin bilgiler araştırmacı tarafından geliştirilen 'Ev Okuryazarlık Uygulamaları Ölçeği (EVOKU)', okul öncesi öğretmenlerinin erken okuryazarlık bilgi düzeyi ve sınıf içi okuryazarlık uygulamalarına ilişkin bilgiler 'Öğretmen Görüşme Formu' ile elde edilmiştir. Çocukların öncelikle EROT alt testlerinden elde ettikleri puanların SED'e ve yaşa göre dağılımları belirlenmiştir. Dağılımların belirlenmesinin ardından EROT alt testlerinden elde edilen puanların SED'e ve sınıf içi okuryazarlık uygulamalarına göre farklılık gösterip göstermediğimi belirlemek için Kruskall Wallis- H testi, ev okuryazarlık uygulamalarına ve öğretmen bilgi düzeyine göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için Mann Whitney-U testi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara bakıldığında çocukların alıcı dilde sözcük bilgisi, ifade edici dilde sözcük bilgisi ve sesbilgisel farkındalık becerileri alt testlerinden elde ettikleri puanların SED'e göre anlamlı farklılık gösterdiği görülmüştür. Anlamlı farklılığın ise üst SED'den gelen çocuklar ile alt SED'den gelen çocuklar arasında ve üst SED'den gelen çocukların lehine, orta SED'den gelen çocuklar ile alt SED'den gelen çocuklar arasında ve orta SED'den gelen çocukların lehine olduğu gözlemlenmiştir. Ev okuryazarlık uygulamalarının, çocukların alıcı dilde sözcük bilgisi, ifade edici dilde sözcük bilgisi, sesbilgisel farkındalık ve dinlediğini anlama alt testlerinden elde ettikleri puanlar üzerinde anlamlı farklılıklar yarattığı sonucuna ulaşılmıştır. Anlamlı farklığın ise erken okuryazarlık becerileri açısından risk grubunda olmayan çocukların lehine olduğu görülmüştür. Okul öncesi öğretmenlerinin sahip olduğu erken okuryazarlık bilgi düzeyinin, çocukların EROT alt testlerinden elde ettikleri puanlar üzerinde anlamlı farklılık yaratmadığı görülmüştür. Son olarak sınıf içi okuryazarlık uygulamalarının, çocukların alıcı ve ifade edici dilde sözcük bilgisi alt testlerinden elde ettikleri puanlar üzerinde anlamlı farklılık yarattığı sonucuna ulaşılmıştır. Anlamlı farklılığın ise iyi uygulamacı olan öğretmenlerin sınıfında bulunan çocuklar ile zayıf uygulamacı olan öğretmenlerin sınıfında bulunan çocuklar arasında ve iyi uygulamacı olan öğretmenlerin sınıfındaki çocukların lehine, orta düzey uygulamacı olan öğretmenlerin sınıfında bulunan çocuklar ile zayıf uygulamacı olan öğretmenlerin sınıfında bulunan çocuklar arasında ve orta düzey uygulamacı olan öğretmenlerin sınıfındaki çocukların lehine olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular alanyazın temelinde tartışılmış ve hem SED'in hem ev okuryazarlık uygulamalarının hem de sınıf içi okuryazarlık uygulamalarının erken okuryazarlık becerileri için önemli değişkenler olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, çocuğun erken okuryazarlık bilgi ve becerilerinin gelişimi üzerinde etkili olduğu belirlenen tüm değişkenler bütüncül bir bakış açısıyla ele alınmış ve çocuğun içinde bulunduğu SED'in, ev okuryazarlık ve sınıf içi okuryazarlık uygulamalarının niteliğinin ve niceliğinin çocukların erken okuryazarlık bilgi ve becerilerinin gelişimini destekleyen önemli değişkenler olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the early literacy skill level of 60-72 month-old children in terms of SED, home literacy practices, teacher literacy knowledge level and classroom literacy practices. 235 children aged between 60-72 months, who continue their education in kindergartens in public schools and have no diagnosed disability, were included in the study. Information on the early literacy skill levels of the children included in the study 'Early Literacy Test (ELT)', information on the socioeconomic levels of the families 'Family Information Form', information on home literacy practices 'Home Literacy Practices Scale (HLPS)' developed by the researcher, school Information about the early literacy knowledge level of pre-school teachers and their classroom literacy practices was obtained with the 'Teacher Interview Form'. First of all, the distribution of the scores obtained by the children from the ELT subtests according to SES and age was determined. After determining the distributions, Kruskall Wallis-H test was used to determine whether the scores obtained from the ELT subtests differed according to SES and classroom literacy practices, and the Mann Whitney-U test was used to determine whether they differed according to home literacy practices and teacher knowledge level. When the results obtained were examined, it was seen that the scores obtained by the children in the subtests of vocabulary in receptive language, vocabulary in expressive language and phonological awareness skills differed significantly according to SES. Significant difference was observed between the children from the upper SES and the children from the lower SES and in favor of the children from the upper SES, between the children from the middle SES and the children from the lower SES, and in favor of the children from the middle SES. It was concluded that home literacy practices created significant differences in children's scores in receptive language vocabulary, expressive language vocabulary, phonological awareness and listening comprehension subtests. It was seen that the significant difference was in favor of the children who were not in the risk group in terms of early literacy skills. It was observed that the early literacy knowledge level of the preschool teachers did not make a significant difference on the scores of the children from the ELT subtests. Finally, it was concluded that the classroom literacy practices created a significant difference on the scores of the children's receptive and expressive language vocabulary subtests. The significant difference is between the children in the class of the teachers who are good practitioners and the children in the class of the teachers who are weak practitioners, and in favor of the children in the class of the teachers who are good practitioners and it is in favor of the children in the class of the teachers who are medium practitioners and the children in the class of the teachers who are weak practitioners, and in favor of the children in the class of the teachers who are the intermediate practitioners. The findings were discussed on the basis of the literature and it was determined that both SES, home literacy practices and classroom literacy practices were important variables for early literacy skills. As a result, all the variables that were determined to be effective on the development of the child's early literacy knowledge and skills were handled with a holistic perspective and SES of the child, the quality and quantity of home literacy and classroom literacy practices were found to be important variables that support the development of children's early literacy knowledge and skills.