Adsorption of O, H and water and stepped Si (100) surface
Hidrojen, oksijen ve suyun basamaklı Si(100) yüzeyine yapışması
  1. Tez No: 68772
  2. Yazar: SALMAN SAED AMİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENAY KATIRCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Diş güdümlü sıkı bağ yöntemi (ETB), düz Si(100) yüzeyi, basamaklı Si(100) yüzeyi, yapışma, toplam durum yoğunluğu, yerel durum yoğunluğu, molekül biçiminde yapışma, çözülen türde yapışma. vı, Empirical - Tight Binding (ETB) method, flat Si(100) surface, Stepped Si(100) surface, adsorption, total density of states, local density of states, molecular adsorption, dissociative adsorption. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZ HİDROJEN, OKSİJEN VE SUYUN BASAMAKLI SI (IOO) YÜZEYİNE YAPIŞMASI SALMAN, Saed Amin Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Şenay KATIRCIOĞLU Temmuz 1997, 60 sayfa Bu çalışmada, suyun basamaklı Si(100) yüzeyine uygun bağlanma şeklini bulmak için, suyun mümkün olan yapışma modelleri incelenmiştir. Düşünülen bağlanma şekillerinden birincisinde, su, O ve OH molekülüne ayrılarak, ikincisinde H20 molekülü olarak basamaklı Si(100) yüzeyine yapışır. Dış güdümlü Si(100) sıkı bağ yöntemiyle (ETB) su ( molekül veya ayrışmış olarak) - basamaklı Si(100) sistemleri üzerinde bir dizi durum yoğunluğu hesaplamaları yapılmıştır. Elde edilen toplam durum yoğunluğu sonuçlarına göre, suyun, O ve OH molekülüne ayrışarak düz ve basamaklı Si(100) yüzeylerine yapıştığı anlaşılmıştır.Bu çalışmada ayrıca basamaklı Si(100) yüzeyinin hidrojenlenmesi ve oksitlenmesininin başlangıç aşamaları belli sayıda alman hidrojen ve oksijen atomlarıyla incelenmiştir. ETB metoduyla bulunan toplam elektronik enerji hesaplamalarına göre, basamaklı Si(100) yüzeyinin hidrojenlenmesinin başlangıç aşamasında, hidrojen atomları basamak bölgesine ikinci derecede yakın alt basamak bölgesinin yüzey Si atomlarına bağlanırken, oksitlenmenin başlangıç aşamasında oksijen atomları basamak bölgesindeki Si atomlarını tercih etmektedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ADSORPTION OF O, H AND WATER ON STEP SI(IOO) SURFACE SALMAN, Saed Amin M. Sc. Department Of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Şenay Katırcıoğlu July 1997, 60 pages In this work, the possible water adsorption models are investigated to find out the adequate adsorption form of water on stepped Si(100) surface. Two types of adsorption models of water have been considered; one of them is dissociative type (0,OH) and the other is the molecular type (H20). A number of state density calculations are carried out for both water (molecular or dissociative)-flat Si(100) systems by using Empirical Tight Binding (ETB) method. The total density of state calculations lead to the dissociative type of water on both flat Si(100) and stepped Si(100) surfaces. In this work, also the possible bonding structures for the initial stage of the hydrogenation and oxidation of stepped Si(100) surface are investigated by limited number of adsorbed hydrogen and oxygen atoms respectively. The total electronic energy calculations carried by ETB reveal that, in the initial stage of the oxidation iiiand hydrogenation processes, the oxygen atoms bond to the Si surface atoms at the step(edge) itself, meanwhile the hydrogen atoms bond to the Si surface atoms belong to the second nearest region of the step on the lower layer.