On the theorgy and implementation of FM simultaneous transmission
- Tez No: 6878
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eşanlı iletim, FM Yakalama Etkisi, Sınırlayıcı çıkisı, Eşkanal girişim bozunumu vı, Simultaneous Transmission, Capture Effect, Post Limiter Signal, Co-channel interference distortion IV
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET FM EŞANLI İLETİM KURAMI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA ERGÜN, Mustafa Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Müh. Bölümü Orta Doğu Teknik üniversitesi, Ankara Tez yönetmeni : Prof. Dr. Canan Toker Nisan 1989, 102 sahife Bu tezde, FM Eşanlı İletim tekniğinin kuramsal ve pratik özellikleri incelenmiştir. Bu teknik telsiz haberleşme sistemlerinde tek bir gönderroecin yeterli kaplamayı sağlayamadığı yerde, kaplama alanını genişletmede kullanılır. Mutlak ve göreceli rf güç seviyelerinin etkili olması nedeniyle, VHF ve UHF bandlarda yayılım çeşitleri araştırılmıştır. Ayrıca Rayleigh bayılmalı ortamda çok gondermeçli çalışmanın sinyal alma olasılığını artırdığı gösterilmiştir. FM Eşanli iletim sisteminde rf işaretler arasındaki karşılıklı girişim alıcı çıkışındaki işarette bozunum yaratmaktadır. Konuyla ilgili olarak eş-kanal girişim bozulumunu azaltan FM Yakalama Etkisi tartışılmıştır. Benzer modülasyona sahip iki FM işaret için bozunum parametreleri elde edilmiştir. Sınırlayıcı çıkışındaki işarette görünge incelemesi yapılmış ve bozunumbileşenleri elde edilmiştir. Kuramsal ve pratik sonuçlarla ilgili şekiller verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ON THE THEORY AND IMPLEMENTATION OF FM SIMULTANEOUS TRANSMISSION ERGON, Mustafa M. S, in Electrical and Electronics Eng. Middle East Technical University, Ankara Supervisor : Prof. Dr. Canan Toker April 1989, 102 pages In this thesis, theoretical and practical properties of FM Simultaneous Transmission technique are analysed. This technique is used in mobile communication systems for coverage extension, where a single site transmitter can not provide enough coverage. Propagation modes in VHF and UHF bands are investigated, since absolute and relative rf powers are important in performance. Also it has been shown that multi-tramsroitter operation improves signal reception probability in a Rayleigh fading environment. Mutual interference between the rf signals create distortion in the receiver output in a Simultaneous Transmission system. Related with the subject FM capture effect, which reduces co-channel interference distortion is discussed. Distortion parameters are obtained for two FM signals having similiar modulations. Spectral analysis mis performed on the post limiter signal and effects of distortion components are obtained. Related graphics of theoretical and practical results are given.