Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dış ticaret ilişkilerinin Azerbaycan ekonomisi üzerine etkisi
The effect of foreign trade relations between Turkey and Azerbaijan on Azerbaijan economy
- Tez No: 687834
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF HAYKIR HOBİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, dış ticaret, ekonomi, etki, Türkiye, Azerbaijan, foreign trade, economy, impact, Turkey
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Teknoloji ve Sanayi İktisadı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dış ticaret ilişkilerinin Azerbaycan ekonomisini nasıl etkilediğini inceleyen tez çalışmasının birinci bölümünde dış ticaretin tarihsel açıdan gelişimi ve dış ticaret toerileri incelenmekte, Mutlak Üstünlük ve Karşılaştırmalı Üstünlük teorileri gibi klasik dış ticaret teorilerinin yanı sıra, Faktör Donatımı gibi neo-klasik dış ticaret teorilerinden bahsedilmektedir. Birinci bölümde ayrıca Nitelikli İşgücü, Teknoloji Açığı, Ürün Dönemleri, Tercihlerde Benzerlik, Ölçek Ekonomileri ve Monopolcü Rekabet gibi yeni dış ticaret teorileri de ele alınmaktadır. Bölümün sonunda ise dış ticaretin ekonomik etkilerine yer verilmektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde Azerbaycan ekonomisinin genel görünümü incelenmekte, ekonomik büyüme, istihdam ve dış ticaret gibi ekonomik unsurlar ile ilgili araştırma yapılmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dış ticaret ilişkileri ele alınmakta, tarım ve sanayi olmakla iki alanda Azerbaycan`ın Türkiye`ye ve Türkiye`nin Azerbaycan`a yapmış olduğu ihracat faaliyetleri grafiklerle incelenmektedir. Üçüncü bölümde ayrıca ampirik çalışma yapılmakta, bu çalışma ile ilgili amaç, verilerin toplanması, yöntemler, analiz ve bulguların incelenmesi gibi konular işlenmektedir. Çalışmada eklektik bir bilimsel yaklaşım benimsenmekte, teorik kısımlarda daha verimli sonuçlar elde edilmesi amacıyla tümdengelimci nitel yaklaşıma başvurulmakta, ampirik kısımda ise nicel ekonometrik analiz yöntemleri kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the first chapter of the thesis, which examines how the foreign trade relations between Turkey and Azerbaijan affect the economy of Azerbaijan, the historical development of foreign trade and foreign trade toerians are examined, along with classical foreign trade theories such as Absolute Advantage and Comparative Advantage theories, as well as neo-classical foreign trade theories such as Factor Equipment. It is mentioned. In the first part, new foreign trade theories such as Skilled Workforce, Technology Deficit, Product Periods, Similarity in Preferences, Economies of Scale and Monopolistic Competition are also discussed. At the end of the chapter, the economic effects of foreign trade are given. In the second chapter of the study, the general view of the Azerbaijani economy is examined, and a research is made on economic factors such as economic growth, employment and foreign trade. In the third chapter of the study, the foreign trade relations between Turkey and Azerbaijan are discussed, and the export activities of Azerbaijan to Turkey and Turkey to Azerbaijan in two fields, namely agriculture and industry, are analyzed graphically. In the third chapter, an empirical study is also carried out and subjects such as the purpose of this study, collecting data, methods, analysis and examination of the findings are discussed. An eclectic scientific approach is adopted in the study, deductive qualitative approach is used in order to obtain more efficient results in the theoretical parts, and quantitative econometric analysis methods are used in the empirical part.