The morphometric analysis of cranial structuresrelated to the transsphenoidal approaches tosella turcica by neuroimaging
Sella turcica bölgesine transsfenoidal girişimlerle ilgili kranial yapıların nörogörüntüleme tekniği ile morfometrik analizi
- Tez No: 687833
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MENNAN ECE PIRZIRENLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Transsfenoidal Yaklaşım, Cerrahi Işaretler, Operatif Anatomi, Transsphenoidal Approach, Surgical Landmarks, Operative Anatomy
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Sinus sphenoidalis, transsfenoidal prosedürde Sella Turcica a doğru önemli bir koridordur, ancak pnömatizasyon modelindeki yüksek değişkenliği, kemik işaretlerinin şeklini değiştirerek preoperatif yol haritasını oldukça önemli bir konuma taşımaktadır. Tezin amacı, nazal açıklıktan Sella turcica'ya kadar olan en kısa yol ile ilgili yer işaretlerini belirlemede bilgisayarlı tomografi (BT) taraması fizibilitesini test etmektir. RAdiant DICOM yazılımı kullanılarak, 100 denek (transsfenoidal operasyon geçirmiş 26 erkek ve 24 kadın olmak üzere hipofiz adenomlu 50 hasta) ve diğer 50 kişinin (normal paranazal sinüs BT'si olan 27 erkek ve 23 kadın) Multiplan BT taraması analiz edildi. Katılımcıların yaşları 21 ile 85 arasında ortalama 50 idi. Verileri 2014-2020 yılları arasında OMÜ Tıp Fakültesi hastanesinin elektronik arşivinden alınmıştır. Radyolojik ve istatistiksel analizler, sella'yı işaret eden temporal bölgeye ait landmark niteliğindeki yapıların koordinatlarının belirlenmesinin önemini ortaya koydu. Columella'dan sella tabanına olan ortalama mesafe karşılaştırılabilir bir ölçüm değeriydi. Bu çizgi hastalarda ön sfenoidal duvarı 7 cm sonra kesmekteydi. Bu kesişme, hastalarda daha yüksek ortalama ile planum sphenoidale'nin 1.5 ila 2.5 cm altındaydı. Hastalarda %66, her iki grupta da %83 oranında doğal ostium bu çizginin değişik derecelerde ve concha nasalis superior ve cellula ethmoidale'nin üzerindeydi. Omurga benzeri gelişmiş bir ön duvar, vakaların çoğunda kaydedilirken, posterior imklinasyon vakaların dörtte birinden fazla olmadığı bildirildi. Sella'ya açılan septa, vakaların %40 ila %60'ından fazlasında bulunmaktaydı. Optik ve karotislerde şişkinlik vakaların ancak dörtte birinde rapor edilmiştir. Optikokarotid girintileri, processus clinoidalis anterior pnömatizasyonu ile yüksek oranda ilişkiliydi. Son olarak, interkarotid mesafe hasta grubunda anlamlı olarak daha yüksekti. Buna göre, radyolojik raporu navigasyon rotasıyla ilgili ayrıntılarla zenginleştirmek için transsfenoidal müdahale için üzerinde anlaşmaya varılmış bir yol haritası oluşturmak üzere BT taramasının kullanılmasını önermekteyiz.Bu, herhangi bir ameliyat zorluğuna ilişkin ameliyat öncesi farkındalığı artırır ve işlemin güvenliğini ve etkinliğini artırmaya yardımcı olur.
Özet (Çeviri)
Sphenoid sinus is an important corridor toward the Sella Turcica in transsphenoidal surgery but its high variability in pneumatization pattern changes the shape of its bony landmarks making preoperative road map highly indicated. The objective of the study is testing feasibility of CT scan in identifying landmarks related to the shortest path from the nasal aperture to the sella tursica. Using Radiant DICOM software, multiplanner CT scan of 100 individual (50 pituitary adenomas patients subjected to transsphenoidal surgery ;26 men and 24 females, and another 50 control cases having normal paranasal sinus CT, 27 males and 23 females. Participants ages were between 21 to 85 average 50. Their data retrieved from the electronic archive of OMU teaching hospital between 2014 and 2020. Radiological and statistical analysis revealed that coordinates of temporal marker refereeing to sella were ready to specify .Mean distance from columella to the sellar floor was comparable .That line intersected with the anterior sphenoidal wall at an average 7cm in patients .This intersection was below the planum sphenoidale 1.5 to 2.5 cm with higher average in patients.Natural ostium was above this line in varying degrees a well as above superior concha and ethmoid cell in 66% in patients and 83 in both groups. Advanced keel-like anterior wall was registered in majority of cases while the posterior inclination was reported not more that one fourth of cases. Septa leading to the sella extended between 40 to more than 60% of cases. Bulging of optic and carotids where reported not more than one-fourth of cases. Optico-carotid recesses was highly correlated with the pneumatization of the anterior clinoid process. Finally, the inter-carotid distance was significantly higher in patients' group. Accordingly, we recommend using CT scan to create an agreed upon road map for transsphenoidal intervention and to enrich the radiological report with details related to the navigation route that increases preoperative awareness of any operative difficulty and helps raising the procedure's safety and effectiveness.