PKK terör örgütünün değişen stratejisi ve şehir gerillacılığı
Changing strategy of PKK Terrorist organization and urban guerilla warfare
- Tez No: 687929
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENKER KORHAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: PKK, Terörizm, Gerilla, Gerilla Savaşı, Şehir Gerillacılığı, PKK, Terrorism. Guerilla, Guerilla Warfare, Urban Guerilla Warfare
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu tezin hedefi Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bölücü amaçlarla kırk seneye yakın zamandır silahlı mücadele veren PKK terör örgütünün son yıllarda politik-askeri birtakım sebeplerle şehir gerillacılığını tercih etme nedenlerini mevcut veriler ışığında incelemektir. 1984'te ilk silahlı eyleminin gerçekleştiren terör örgütü Mao'nun Uzatılmış Halk Savaşı stratejisini silahlı mücadelesinin temel stratejisi olarak benimsemiştir. Konjonktürel olarak kentlerde kanlı eylemlerde bulunuyor olsa da PKK, şehir gerillacılığını sistematik olarak son döneme kadar uygulamamıştır. 2010 yılından itibaren kentlere karşı ilgisi artan terör örgütü bu tarihten itibaren“Kıra Dayalı Şehir Gerillacılığı”stratejisine ağırlık vererek çeşitli adımlar atmıştır. Çözüm sürecinin çatışmasızlık ortamı ile Suriye'nin kuzeyinde yaşanan gelişmeler PKK'ya burada tecrübe ettiği şehir gerillacılığı pratiklerini Türkiye'de uygulayabilmesine elverişli imkân sağlamıştır. Tezin ilk kısmında gerilla savaşı, Uzatılmış Halk Savaşı ve şehir gerillacılığının tanımı yapılırken devamında terör örgütünün kuruluş süreci ve örgütsel yapılanması incelenmiştir. Son kısımda kentlerin neden olduğu güvenlik tehditlerinin sebepleri ve PKK'nın bu konuda ki faaliyetlerinden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to examine PKK terrorist organization which armed struggles continues about forty years in Turkey Republic, changing strategy about urban guerilla warfare. PKK adopted Mao's Protracted People's War strategy as the main strategy of its armed struggle. Altough PKK carried out bloody attack in urban area there was no intention to grow its power in cities. PKK's interest about cities is growing from 2010. From that year PKK changed his strategy about city and put into practice the“Urban Guerilla Warfare Which Get Supported From Rural”strategy. Process of the negotiation with PKK cause a truce between securtiy forces and terrorist organization. In Syria some poltical changing happened for benefits of PKK, he used this advantage and poltical process to settle down to cities which are located in south east of Turkey. First section of thesis explains about guerilla warfare, Protracted People's War and urban guerilla warfare. Next section examines sets up of PKK and its organizational structure. Last sections of thesis explains security threats from urban area and PKK's urban guerilla activity in cities.