Tarihsel süreç içinde Siirt 'Mücadele' Gazetesinin yayın politikası (1964-1999)
Publication policy of siirt 'Mücadele' Newspaper in the historical process (1964-1999)
  1. Tez No: 687936
  2. Yazar: FERMAN KANAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEŞİR MUSTFAYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
  6. Anahtar Kelimeler: Siirt, Basın, Mücadele gazetesi, Cumhur Kılıççıoğlu, Siirt, Press, The Newspaper Mücadele, Cumhur Kılıççıoğlu
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Osmanlı Devleti'nde Tanzimat döneminde birçok alanda düzenleme yapılmıştır. Yapılan düzenlemelerden biri, 1864 tarihi nizamnameyle gerçekleştirilen eyalet sisteminden vilayet sistemine geçilmesidir. Vilayetlerin kurulmasından sonra buralarda matbaalar da açıldı ve valilik adına resmi“vilayet gazeteleri”yayımlandı. Ancak bu gazetelere yeteri kadar önem verilmemesinden ve II. Abdülhamit'in baskıcı rejiminden dolayı gazeteler 1878-1908 yılları arasında işlevlerini yerine getirememiştir. Milli Mücadele dönemine gelindiğinde yerel gazeteler büyük önem kazanmıştır. Bu dönemde çıkarılan İrade-i Milliye ve Hâkimiyet-i Milliye gazeteleri Anadolu'nun sesi olmuştur. Cumhuriyet Türkiye'sinde yerel gazete sayısında artış olmuştur. Bu gazetelerden biri Siirt'te 1964 yılında yayımlanmaya başlanan Mücadele gazetesidir. Mücadele gazetesi Cumhur Kılıççıoğlu tarafından kurulmuş ve günümüze kadar yayımı devam etmektedir. Bu çalışmada Mücadele gazetesinin yayın politikası belirlenmeye çalışılırken gazetenin her sayısı titizlikle incelenmiştir. Gazetedeki haberleri incelediğimizde Siirt'in kültürü, sosyo-ekonomik yapısı, Siirt'in her alandaki sorunları, eğitim, sağlık durumu gibi konular hakkında bilgi edinebiliriz. Bunun yanında Siirt basını ve Siirt'in tarihi geçmişi hakkında da çeşitli bilgiler gazetede yer almaktadır. Tez çalışmamızda bu konular hakkında sunulan haberler yayım tarihi dikkate alınarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In many areas arrangements were made in the Ottoman Empire during the Tanzimat Period. One of the arrangements was the transition from the state system to the province system with the regulations of 1864. After the establishment of provinces, printing houses were opened and official“provincial newspapers”were published on behalf of the governorship. However, these newspapers were not given enough importance and due to the repressive regime of Abdulhamid II, the newspapers did not perform their functions between the years 1878-1908. When the War of Independence period was reached, local newspapers became very important. In this period, the newspapers of İrade-i Milliye and Hâkimiyet-i Milliye became the voices of Anatolia. There has been an increase in the number of local newspapers in the period of Republic of Turkey. One of these newspapers was the newspaper“Mücadele”which was published in Siirt in 1964. The newspaper Mücadele was founded by Cumhur Kılıççıoğlu and has been published until today. In this study, while trying to determine the publishing policy of the newspaper, every issue of the newspaper has been carefully analyzed. When we analyze the news in the newspaper, we can learn about Siirt's culture, socio-economic structure, Siirt's problems in every field, education, health status. In addition, various information about the press in Siirt and the history of Siirt can be found the newspaper. In this thesis study, the news presented about these issues were evaluated by considering the publication date.