Bebek ve küçük çocuk obezitesinin önlenmesine yönelik kılavuz geliştirme
Guideline development for the prevention of infant and young child obesity
  1. Tez No: 688001
  2. Yazar: SİNEM ERDİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN FATMA GÖKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Halk Sağlığı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nutrition and Dietetics, Public Health, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: obezite, önleme, kanıta dayalı, kılavuz, ilk 1000 gün, obesity, prevention, first 1000 days, evidence based, guideline
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 316
Özet
Amaç: Yaşamın ilk 1000 gününde gebeler ve bebekleriyle en çok etkileşime giren sağlık personeli için obezite açısından riskli hastaların tanımlanıp uygun önleyici girişimlerin yapılmasına olanak sağlayacak kanıta dayalı, pratik bir kılavuz hazırlanması amaçlanmıştır. Yöntem: PubMed veri tabanında 1 Ocak 2010- 1 Ocak 2021 yılları arasında, İngilizce ve Türkçe dillerinde yayınlanmış ilk 1000 güne ait modifiye edilebilir obezite risk faktörleri ve ilk 1000 günde obezitenin önlenmesine yönelik girişim çalışmaları ile ilgili tarama yapılmıştır. Yalnızca sistematik derleme ve meta analiz türündeki çalışmalar dâhil edilmiştir. Elde edilen yayınların kalitesi AMSTAR-2 aracı kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin kılavuz haline getirilmesinde İskoç Üniversitelerarası Kılavuzlar Ağı'nın kanıt ve öneri derecelendirme sistemi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada değerlendirilen risk faktörleriyle ilgili 51, önleyici girişimler ile ilgili 38 çalışmada, kanıt düzeyi en yüksek (1++) risk faktörleri annenin gebelikte sigara içmesi, annenin gebelik öncesi beden kütle indeksinin yüksek olması, annede tip 1 diyabet olması ve bebeğin doğum ağırlığının yüksek olması olarak saptanmıştır. Önleyici girişimlerden öneri düzeyi en yüksek (A) olanlar gestasyonel diyabet (GDM) ve gestasyonel fazla ağırlık kazanımının önlenebilmesi için gebelere beslenme ve fiziksel aktivite danışmanlığı verilmesi, GDM taraması yapılması ve varsa tedavi edilmesi, emzirme danışmanlığı verilmesi, ebeveynlere duyarlı besleme, fiziksel aktivite, sedanter zaman, ekran süresi, uyku ve bebek sakinleştirme teknikleri hakkında eğitim verilmesi olmuştur. Sonuç: İlk 1000 gün obezitenin önlenebilmesi için eşsiz fırsatlarla doludur. Bu dönemde ailelerle sıklıkla iletişim halinde olan sağlık çalışanlarının geliştirilen kanıta dayalı kılavuz aracılığıyla yapacakları doğru yönlendirme ve öneriler ile pek çok çocuğun obeziteden korunması sağlanabilecektir.
Özet (Çeviri)
Objective: It's aimed to prepare an evidence-based guideline for healthcare professionals who mostly interact with pregnant women and their babies in the first 1000 days, which will enable the identification of patients at risk for obesity and the implementation of appropriate preventive actions. Method: PubMed database was searched for the modifiable obesity risk factors and intervention studies for the prevention of obesity in the first 1000 days. Only systematic reviews and meta-analyses were included. The quality of the articles was evaluated using the AMSTAR-2 tool. The evidence and recommendation rating system of the Scottish Intercollegiate Guidelines Network was used to develop a guideline. Results: The study included, 51 studies concerning risk factors and 38 studies on preventive measures and the risk factors with the highest level of evidence (1++) were found to be maternal smoking during pregnancy, maternal type-1 diabetes, maternal high pre-pregnancy BMI, and high birth weight. Among the preventive actions, the ones with the highest recommendation level (A) are to provide nutrition and physical activity counseling to pregnant women to prevent GDM and GWG, GDM screening and treatment (if any), breastfeeding counseling for parents, education that includes responsive feeding, physical activity, sedentary time, screen time, sleep and baby soothing techniques for parents. Conclusion: The first 1000 days are full of unique opportunities to prevent obesity. During this period, health professionals, who are in frequent contact with families, can protect many children from obesity with the right guidance and suggestions they will make via the evidence based guidelines developed.