Rana dalmatına (Fitzinger in Bonaparte, 1839)'nın yaş yapısının ve büyümesinin incelenmesi
Investigation of the age structure and growth of Rana dalmatina (Fitzinger in Bonaparte, 1839)
  1. Tez No: 688089
  2. Yazar: MUSTAFA ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: İskelet kronolojisi, SVL, von Bertalanffy, Maksimum yaş, Zonguldak, Skeletochronolgy, SVL, von Bertalanffy, Longevity, Zonguldak
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu tez çalışması, Çevik Kurbağanın (Rana dalmatina) bir popülasyonundaki (Zonguldak ili, Devrek ilçesi, Özyurt Köyü'nde bulunan) bireylerin yaş ve vücut uzunluğu ilişkilerini değerlendirmek için iskelet kronolojisi yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Bu popülasyonda toplam 30 (17 erkek, 13 dişi) Çevik Kurbağa bireyleri incelenmiştir. Özyurt popülasyonuna ait yetişkin bireylerde ortalama yaş ve SVL, Rana dalmatina'nın tüm bireyleri için 61,54 ± 1,31mm ve 4,50 ± 0,38 (Sırasıyla, dişi örneklerde 67,86 ± 1,00 mm ve 6,46 ± 0,33, erkek örneklerde ise, 56,70 ± 1,26 mm ve 3,00 ± 2,71) olarak bulunmuştur. Vücut büyüklüğünde (SVL) dişi yönlü eşeysel büyüklük farkı (SSD = 0,196) olduğu görülmüştür. Yaş aralığı dişilerde 4-8, erkeklerde 2-6 arasında değişmektedir. Bu popülasyonda, dişiler ve erkeklerin 2 yaşında eşeysel olgunluğa ulaştıkları görülmüştür. Bu türün hem dişi hemde erkek bireylerinde vücut büyüklüğü (SVL) ve yaş arasında bir korelasyon bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis study was carried out by using the skeletochronology method to assess the relationships of age and body length of the individuals in a population (located in Özyurt village of Devrek district of Zonguldak province) of the Agile frog (Rana dalmatina). A total of 30 (17 males, 13 females) Agile Frog individuals were studied in this population. The mean age and SVL in the adult individuals belonged to the Özyurt population were 61.54 ± 1.31 mm and 4.50 ± 0.38 for all individuals of R. dalmatina (67.86 ± 1.00 mm and 6.46 ± 0.33 in female specimens and 56.70 ± 1.26 mm and 3.00 ± 2.71 in male specimens, respectively). Intersexual differences in body size (length) were female-biased (SSD = 0.196). The age range varied between 4-8 years in females and 2-6 years in males. It was observed that both adult females and males reached sexual maturity at the age of 2 years. There was a correlation between body size (SVL) and age in both female and male individuals of this species.