Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde çalışan ve koronavirüs hastalığı (COVID-19) düşündüren semptom veya bulguları olan sağlık personelinde rutin olarak yapılan laboratuvar testlerinin sonuçlarının covıd-19 PCR test sonucuna göre değerlendirilmesi
The evaluation of the routine laboratory test results in health care personnel working at akdeniz university hospital with symptoms or findings of coronavirus disease (COVID-19) according to the covid-19 PCR test results
  1. Tez No: 688090
  2. Yazar: EGEMEN DOĞUŞ GÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN AVCI, DOÇ. DR. MELAHAT AKDENİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Hemogram, Biyokimya, PCR, Rutin laboratuvar tetkikleri, Laboratuvar teşhisi, SARS-CoV-2, COVID-19, Hemogram, Biochemistry, PCR, Routine Laboratory Tests, Laboratory Diagnosis, SARS-CoV-2
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Amaç: Bu çalışmada Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı'na başvuran, COVID-19 enfeksiyonu şüphesiyle başvuran, rutin kan tetkikleri ve eşzamanlı nazofaringeal ve orofaringeal sürüntüleri alınan tüm sağlık çalışanlarının, kan tetkikleri sonuçlarının PCR sonucuyla karşılaştırılması, sonuçların COVID-19 tanısına katkısının araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışma Akdeniz Üniversitesi'nde çalışan 1041 personelin laboratuvar ve PCR test sonuçlarının incelendiği kesitsel retrospektif bir çalışmadır. Analiz SPSS 25.0 paket programı ile yapılmış olup kritik karar verme değeri 0,05 olarak belirlenmiştir. Katılımcıların COVID-19 PCR pozitif ve negatif grup ölçümlerinin incelenmesi için t testi analizi yapılmıştır. Gruplara göre referans aralıkları farklarının incelenmesi için Ki-kare testi yapılmıştır. COVID-19 PCR pozitiflik durumuna göre anlamlı bulunan ölçümlerde kesim noktası ve tutarlılığının incelenmesi için ROC (Receiver-Operating Characteristic) analizi yapıldı. ROC alanlarını karşılaştırmak için AUROC (Area Under The Receiver Operating Characteristic) değerleri hesaplanmıştır. COVID-19 PCR pozitiflik risk faktörlerinin belirlenmesi için Binary Lojistik regresyon analizi uygulanmıştır. Lojistik regresyon analizinde risk faktörü ve alt ve üst sınır değerleri hesaplanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %30,6'sı erkek ve %69,4'ü kadındır ve yaş ortalamaları 34,78±8,74'tür. Katılımcıların %78,5'nin COVID-19 PCR sonucu negatif ve % 21,5'nin pozitiftir. Erkek (p=0,03) ve daha yaşlı grupta (p=0,04) pozitiflik oranı daha fazladır. Lökosit sayısı, MCHC, trombosit sayısı, nötrofil yüzdesi, eozinofil yüzdesi, bazofil yüzdesi, nötrofil sayısı, lenfosit sayısı, eozinofil sayısı, bazofil sayısı COVID-19 PCR pozitif grupta düşük, monosit yüzdesi yüksek bulunmuştur. BUN, CKD-EPI eGFR, aPTT, Cl COVID-19 PCR pozitif grupta düşük; ALT, AST, D-dimer, ferritin, LDH, sedimentasyon, troponin I yüksektir. Lökosit, nötrofil, lenfosit sayısında azalma, monosit yüzdesinde artma COVID-19 tanısı için anlamlıdır. Sonuç: Çalışmamızda sağlık çalışanlarında ROC analizi ile yalnızca hemogram parametreleri kullanılarak tanıda kolaylık sağlayacak sonuçlar elde edilmiştir ve bu çalışmadan elde ettiğimiz sonuçların bu konuda yapılacak daha sonraki çalışmalara yol gösterici olacağı kanaatindeyiz. COVID-19 tanısı açısından laboratuvar değerleri PCR ve klinik araçların yanında kullanılmaya devam edilmelidir. Daha kolay ulaşılabilir ve uygulanabilir olmaları nedeniyle bu parametrelerin tanısal katkılarının incelenmeleri önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it is aimed to compare the PCR results with the blood tests of all healthcare professionals who applied to Akdeniz University Hospital Family Medicine Department with the suspicion of COVID-19 infection, whose routine blood tests and simultaneous nasopharyngeal and oropharyngeal swabs, and to investigate the contribution of the results to the diagnosis of COVID-19. Material and Method: This research is a cross-sectional retrospective study in which the laboratory and PCR test results of 1041 personnel working at Akdeniz University were examined. The analysis is performed by SPSS 25.0 and the significance value is determined as 0,05. T-test is used to analyze the COVID-19 PCR positive and negative group measurements of participants. Chi-square test is performed to examine the differences in reference intervals according to the groups. ROC (Receiver-Operating Characteristic) analysis is used to evaluate the cut-off point and consistency of the measurements which found to be significant according to the COVID-19 PCR positivity status. AUROC (Area Under The Receiver Operating Characteristic) values are calculated in order to compare the ROC areas. Binary Logistic Regression analysis is applied to determine the risk factors of COVID-19 PCR positivity. In logistic regression analysis, risk factor and lower and upper limit values are calculated. Findings: The %30,6 of participants are male and %69,4 of them are female. The mean age of participants is 34,78±8,74. %78,5 of participants' COVID-19 PCR test result is negative and %21,5 of them is positive. The positivity rate is higher in male group (p=0,03) and older group (p=0,04). Leukocyte count, MCHC, platelet count, neutrophil percent, eosinophil percent, basophil percent, neutrophil count, lymphocyte count, eosinophil count, basophil count are low in the COVID-19 PCR positive group, while monocytes percent is high. BUN, CKD-EPI eGFR, aPTT, Cl were low in the COVID-19 PCR positive group; while ALT, AST, D-dimer, ferritin, LDH, sedimentation, troponin I are high. A decrease in the count of leukocytes, neutrophils, lymphocytes and an increase in the percentage of monocytes are significant for the diagnosis of COVID-19. Result: The results that will facilitate diagnosis were obtained by using only hemogram parameters with ROC analysis in healthcare personnels in the study. We deeply believe in that this study will guide the next studies in the future. The laboratory results should continue to be used alongside PCR and clinical tools for the diagnosis of COVID-19. It is important to consider the diagnostic contributions of these parameters because they are more accessible and applicable.