İnflamatuar bağırsak hastalığı olan kadınların gebeliğe ilişkin görüş ve deneyimleri
Opinions and experiences of pregnancy of women with inflammatory bottom disease
- Tez No: 688094
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA NİLGÜN ÖZGÜRSOY URAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İBH, Gebelik, Laktasyon, Hemşirelik Yönetimi, Nitel Araştırma, IBD, Pregnancy, Lactation, Nursing Management, Qualitative Research
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, gebe olan veya gebe kalma isteği olan İBH tanılı kadınların gebelik sürecine ve sonrasına ilişkin görüş ve deneyimlerinin belirlenmesi ve bu konularda rehberlik sağlanması amaçlanmaktadır. Yöntem: Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desene dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Amaçlı örneklem yöntemlerinden, ölçüt örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen sekiz doğum yapmış, üçü gebe olan toplam 11 kadın ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Verilerin analizi, tematik içerik analizi kullanılarak yapılmış ve bu analizler MAXQDA20 Programı ile gerçekleşmiştir. Bulgular: Deneyimler, İBH'li gebe ve doğum yapmış kadınlara göre analiz edilmiştir. İBH'li kadınların gebelik deneyimlerini ortaya çıkaracak şekilde yapılan içerik analizinde elde edilen ana temalar; gebelik öncesi deyimleri, gebelik dönemi deneyimleri, doğum anındaki duygu ve deneyimler, doğum sonrası deneyimleri, ihtiyaçlar ve öneriler şeklinde oluşmuş ve her alt temaya ait alt temalar oluşturulmuştur. Sonuç: İnflamatuar bağırsak hastalığına sahip kadınların deneyimleri, kronolojik bir sıra içindedir. Bu nedenle İBH tanılı kadınların deneyimleri gebelik öncesi, gebelik dönemi, doğum anındaki ve doğum sonrasındaki tüm deneyimleri bir bütün halinde incelenmelidir ve her dönem için ayrı bakım sağlanmalıdır. Ve bu süreçte genel anlamda, korku, kaygı içindelerdir. Hayatlarının her noktasında değişimler yaşamaktadır ve bu durum kadınların sosyal hayatını da etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the opinions and experiences of women diagnosed with IBD who are pregnant or who want to become pregnant, and to provide guidance on these issues. Methods: The research was carried out based on the phenomenological design, one of the qualitative research methods. In-depth interviews were conducted using a semi-structured interview form with a total of 11 women, three of whom were pregnant, and eight gave birth, determined using the criterion sampling method, one of the purposeful sampling methods. The analysis of the data was made using thematic content analysis and these analyzes were carried out with the MAXQDA20 Program. Results: Experiences were analyzed for pregnant and lactating women with IBD. The main themes obtained in the content analysis conducted to reveal the pregnancy experiences of women with IBD; Pre-pregnancy idioms, experiences during pregnancy, feelings and experiences at the time of birth, postpartum experiences, needs and suggestions were formed and sub-themes belonging to each sub-theme were formed. Conclusion: The experiences of women with inflammatory bowel disease are in chronological order. For this reason, the experiences of women diagnosed with IBD should be examined as a whole before pregnancy, during pregnancy, at the time of delivery and after delivery, and separate care should be provided for each period. And in this process, in general, they are in fear and anxiety. They experience changes in every aspect of their lives, and this also affects the social life of women.