Çocuklarda serum nesfatin-1, adiponektin ve fibroblast growth faktör 21 seviyelerinin vücut kitle indekslerine bağlı değişimlerinin araştırılması
Investigation of alterations in serum nesfatin-1, adiponectin and fibroblast growth factor 21 levels in children depending on body mass index
  1. Tez No: 688250
  2. Yazar: BARAN BİNCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ÇİÇEK, DOÇ. DR. MURAT KARAOĞLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Vücut kitle İndeksi, Çocukluk çağı obezitesi, Nesfatin-1, Adiponektin, Fibroblast Growth Faktör 21, Body mass index, Childhood obesity, Nesfatin-1, Adiponectin, Fibroblast growth factor-21
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Obezite özellikle tip 2 diyabet ve metabolik sendrom gibi büyük sağlık sorunlarına yol açan bir olgudur. Vücuttaki yağ oranının fazlalığı olarak tanımlanan obezite sıklıkla insülin direnci, diyabet, metabolik sendrom ve kardiyovasküler hastalıklara eşlik etmesine rağmen, bu hastalıklarla arasında moleküler düzeydeki bağlantısı tam olarak aydınlatılamamıştır. Çocukluk çağı obezitesi günümüzde büyük bir problem teşkil etmektedir. Obeziteye bağlı oluşabilecek komplikasyonlar hayatın her döneminde morbidite ve mortaliteyi artırma eğilimindedir. Nesfatin-1, Adiponektin ve Fibroblast Growth Faktör 21, yakın zamanda yetişkinlerde obezite ile ilişkili ve insülin direncinin patogenezinde rol oynayan yeni peptitler olarak tanımlanmıştır. Ancak aralarındaki ilişki henüz aydınlatılamamıştır ve obeziteli çocuklarda dolaşımdaki seviyeleri yeterince çalışılmamıştır. Bu nedenle, bu tezin amacı, çocuklarda vücut kitle indekslerine göre serum Nesfatin-1, Adiponektin ve Fibroblast Growth Faktör 21 seviyelerindeki değişimlerinin araştırılması ve sonuçlarımıza göre çocukların vücut kitle indeksi ile biyobelirteç ilişkilerinin birbirleriyle, insülin direnciyle ve diğer biyokimyasal parametrelerle korelasyonunu belirlemektir. Bu çalışmaya yaş ve cinsiyet dağılımları benzer olan, vücut kitle indekslerine göre 48 normal kilolu (Grup I), 41 fazla kilolu (Grup II) ve 44 obez (Grup III), olmak üzere toplam 133 çocuk alınmıştır. Tüm deneklerin antropometrik parametreleri, klinik ve laboratuvar verileri toplanmış ve dolaşımdaki Nesfatin-1, Adiponektin ve Fibroblast Growth Faktör 21 seviyeleri ELISA yöntemi kullanılarak ölçülmüştür. Deneklerin %62,4'ü kız, %37,6'sı erkek ve yaş ortalamaları 11,78±1,3 (5-17) olarak belirlenmiştir. Buna göre özellikle adolesan çağda kız çocuklarının poliklinik başvurusunun daha fazla olduğu görülmüştür. Çocukların yaş, boy, ağırlık, ağırlık SDS, VKİ, VKİ SDS, FGF-21, Adiponektin, insülin, glukoz, HOMA-IR, TG, TKol, LDL ve ALT değerleri VKİ gruplarına istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmiştir (p0,05). Sonuç olarak elde edilen bulgular, obezite ile ilişkili insülin direncinde, Nesfatin-1, Adiponektin ve FGF21 moleküllerinin önemli bir rolü olduğunu göstermektedir. Çalışmamıza göre, sonuçlarımızın ileride yapılacak olan çalışmalarla desteklendiğinde ölçtüğümüz belirteçlerin obezitenin tanı ve tedavisinin takibinde kullanılabileceği ve ileride ilaç hedefi olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Obesity is a phenomenon that causes major health problems especially type 2 diabetes and metabolic syndrome. Although obesity, which is defined as an excess of body fat, often accompanies insulin resistance, diabetes, metabolic syndrome and cardiovascular diseases, its connection with these diseases at the molecular level has not been fully elucidated. Childhood obesity is a big health issue nowadays. Complications that may occur due to obesity tend to increase morbidity and mortality in every period of lifetime. Nesfatin-1, adiponectin and fibroblast growth factor 21 were recently identified as novel peptides that are associated with obesity and play a role in the pathogenesis of insulin resistance in adults.however, their relationship has not yet clarified, and their circulating levels in children with obesity have not been adequately studied. Consequently, the aim of this thesis is to investigate the changes in serum nesfatin-1, adiponectin and fibroblast growth factor 21 levels in children according to body mass indexes, and to determine the correlation of children's body mass index and biomarker relationships with each other, insulin resistance and other biochemical parameters according to our results. A total of 133 children, 48 normal weight (Group I), 41 overweight (Group II), and 44 obese (Group III), according to body mass indexes, whose age and gender distributions were similar, were included in this study. Anthropometric parameters, clinical and laboratory data of all subjects were collected and circulating levels of nesfatin-1, adiponectin and fibroblast growth factor 21 were measured using the ELISA method. 62.4% of the subjects were girls, 37.6% were boys, and their mean age was 11.78±1.3 (5-17). According to this, it was observed that the outpatient clinic applications of girls were ix higher, especially in adolescence. Statistically significant differences were observed in children's age, height, height SD score weight, weight SD score, BMI, FGF21, adiponectin, insulin, glucose, HOMA-IR, triglyceride, total cholesterol, LDL and ALT values according to BMI groups (p0,05). In conclusion, the findings show that nesfatin-1, adiponectin and fibroblast growth factor-21 molecules have an important role in obesity-related insulin resistance. According to our study, when our results are supported by future studies, it is possible that the markers we measure can be used in the follow-up of the diagnosis and treatment of obesity and may be a drug target in the future.