Üniversite öğrencilerinde akıllı telefon bağımlılığı, nomofobi ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Relationship between smartphone addiction, nomophobia and the satisfaction with life among university students
- Tez No: 688260
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER EVRENSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Akıllı telefon bağımlılığı, nomofobi, yaşam doyumu, Smartphone addiction, nomophobia, satisfaction with life
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Hayatı kolaylaştıran dijital teknolojilerin en yenilerinden biri akıllı telefonlardır. Akıllı telefonlar üniversite öğrencileri tarafından yüksek işlevselliği sebebiyle oldukça fazla kullanılmaktadır. Akıllı telefonların kullanım süreleri arttıkça olumlu etkilerinin yanı sıra olumsuz etkileri de ortaya çıkmaktadır. Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinde akıllı telefon bağımlılığı, nomofobi ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın evreni üniversite öğrencilerinden, örneklemi ise araştırmaya katılan 436 gönüllü üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında araştırma için geliştirilen demografik bilgi formunun dışında Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği, Nomofobi Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcıların veri analizi SPSS for Windows 22.0 paket programı ile yapılmıştır. Elde edilen bulgular, 436 öğrencinin 221'inde akıllı telefon bağımlılığı olduğu yönündedir. Akıllı telefon bağımlılığı tespit edilen 221 öğrencinin %76,9'unun da nomofobik olduğu belirlenmiştir. Bunun yanında akıllı telefon bağımlılığı olan öğrencilerin, akıllı telefon bağımlılığı olmayan diğer öğrencilere göre daha yüksek nomofobik özellikler gösterdikleri söylenebilmektedir. Akıllı telefon bağımlılığının; öğrenim görülen fakülte, medeni durum, akıllı telefonların kullanım amaçları, günlük kullanım süreleri gibi demografik bilgilerle istatistiksel olarak anlamlı ilişki içerisinde olduğu tespit edilmiştir. Nomofobinin ise akıllı telefon kullanım amaçları ve kullanım süreleriyle anlamlı bir ilişkisi bulunmaktadır. Bunlara karşın akıllı telefon bağımlılığı ile yaşam doyumu arasında ve nomofobi ile yaşam doyumu arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Latest digital technologies which makes our life easy are smart phones. Smartphones are used by university student pretty much by the reason of high multifunctionality. Rising in exposure time of smartphones cause to rise in negative effect also besides positive effects. This research aim to investigation relationship between smartphone addiction, nomophobia and satisfaction with life among university students. The universe of the study consist of university students and the sample of the study consist of 436 volunteer students who participating in the research. Apart from developed demographic information form, Smartphone Addiction Scale, Nomophobia Scale, Satisfaction With Life Scale were also used in data collection process. Data of the participant were analyzed by SPSS for Windows 22.0 package program. According to the obtained findings, 221 of 436 students have smart phones addiction. It is determined that %76,9 of 221 students with smart phone addiction have also nomophobia. Besides this it can be said that students with smart phone addiction have more nomophobic feature level compare with student who have not smartphone addiction. It is determined that smartphone addiction is in statistically significant relationship with demographic information such as faculty of education, marital status, purpose of smartphone use, it's exposure time. Nomophobia is in significant relationship with purpose of smartphone use and it's exposure time. On the other hand significant relationship was not founded between smartphone addiction and satisfaction with life and between nomophobia and satisfaction with life.