Harran ovası koşullarında farklı mercimek (Lens culinaris Meidc.) çeşitlerinin morfolojik ve tarımsal karakterlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 68827
  2. Yazar: SİNAN ALICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OKANT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Lentil, Lentil Types, Morphology
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Harran Ovasında kışlık olarak 1995-1996 yıllarında 21 farklı mercimek çeşidi kullanılarak yapılan bu denemede çeşitlere ait bazı morfolojik ve tarımsal karakterler incelenmiştir. Deneme 3 tekerrürlü olarak tesadüfü bloklar deneme desenine göre kurulmuştur. Araştırmada; bitki boyu, ilk meyve yüksekliği, dal sayısı, bitki başına dane verimi, bin dane ağırlığı, çiçeklerime tarihi, hasat indeksi, olgunlaşma süresi ve dane verimi gibi karekterler incelenmiştir. Çeşitlere ait dane verimi değerleri 258,3-75 kg/da arasında değişmiştir. En yüksek dane verimi, Flip 89- 7L (258,3 kg/da) çeşidinden alınırken en düşük dane verimi Flip 87-1 6L (75kg/da) çeşidinden alınmıştır. Buna göre en yüksek dane veriminde sırasıyla ilk üç sırayı Flip 89-7L (258,3 kg/da), 78 S2 6002 (234,0 kg/da) ve Flip 90-10L (233,0 kg/da) çeşitleri almışlardır. Bitki boyu, ilk meyve yüksekliği, dal sayısı, bitki başına dane verimi ve bin dane ağırlığı gibi karekterlerinin dane verimi üzerine etkisinin olumlu olduğu tespit edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Mercimek, Çeşit,Morfoloji.
Özet (Çeviri)
In this study, morpholojical and agricultural charactiristic of 21 lentil cultivars were investigated during 1995-1996. The experiment was raudomized block ersign with three replications.Some characteristics such as the length of the plant, the height of the first pod, number of branches, grain yield per plant, the 1000 seeds weight, the date of flowering, the harvest index, the period of maturation and grain yield were investigated. Seed yields of the cultivars were chouged between 75 to 258.3 kg/da. The highest yield was that of Flip 89-7L (258.3 kg/da) while the lowest record was that of Flip 87-1 6L (75 kg/da). It has been determined that some characteristics such the length of the plant, the height of the first product, the number of branches, grain harvest per plant, the weight of 1000 have a positive effect on the grain yield of the plant.