Kifoz ve skolyoz cerrahisi öncesinde nefes egzersizinin ameliyat öncesi anksiyeteye etkisi
The effect of breathing exercise on pre-operative anxiety before kyphosis and scoliosis surgery
  1. Tez No: 688391
  2. Yazar: SAMİ YARKIN SÖZÜER
  3. Danışmanlar: UZMAN GÜLŞEN BOSNA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Mindfullness, preoperatif anksiyete, cerrahi, Mindfulness, preoperative anxiety, surgery
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
GİRİŞ: Hastaların çoğunun ameliyat öncesinde farklı düzeylerde kaygı yaşadığı bilinmektedir. Her hastanın kaygı nedeni farklıdır. Ameliyat öncesinde anksiyeteye en çok neden olan faktörler; uygulanacak anestezi türü, ameliyat sonrası uyanamama düşüncesi, ameliyattan sonra sakat kalma, sonrası dönemde şiddetli ağrılarının olacağı fikri, çalışma yaşamının biteceği, kendi denetimini artık yapamayacağı ve cinsel yaşamının son bulacağı gibi düşüncelerdir. Yapılan çalışmalarda ameliyat öncesi dönemde hastaların %60-80'inin anksiyete yaşadığı bulunmuştur. Bu çalışma ile hastalarda kifoz ve skolyoz operasyonu öncesinde farkındalık temelli nefes egzersizinin ameliyat öncesi anksiyeteyi azaltmada etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışma 2021 yılında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yapılmıştır. Çalışmaya kifoz veya skolyoz cerrahisi yapılan 53 hasta dahil edilmiştir. Çalışma iki gruptan oluşmaktadır. Birinci grup farkındalık temelli nefes egzersizi uygulanan grup ve ikinci grup kontrol grubudur. Nefes egzersizi grubuna ameliyattan yarım saat önce mindfullness nefes egzersizinin anlatıldığı 3,5 dakikalık sesli video dinletilmiş ve hastaların gözleri kapalı olarak komutlara uyması sağlanmıştır. Kontrol grubunda hastalara herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Hastaların preoperatif (preop) anksiyetesi ameliyattan 30 dakika(dk) önce ölçülmüştür ve daha sonra ikinci ölçüm indüksiyon öncesinde yapılmıştır. Nefes egzersizi birinci ölçümden sonra yaptırılmıştır. Çalışmazının birincil amacı nefes egzersizinin ameliyat öncesi anksiyeteye olan etkisini arartımaktır. İkincil amacı ise nefes egzersinin yaş, cinsiyet, sosyoekonomik durum, ek hastalık varlığı, spor yapma alışkanlıkları gibi özellikler üzerindeki etki düzeyini araştırmaktır. BULGULAR: Hastaların yaş ortalaması 24.36±9.76 (min:14-max:54)dır. Hastaların %35.8'i erkektir, %45.3'ü 10-20 yaş arasındadır, %26.4'ü üniversite mezunudur. Nefes egzersizi öncesinde bütün hastalar anksiyete açısından değerlendirildiğinde; anksiyete skorları arasında istatistiksel bir fark bulunamamıştır. Her grup kendi içinde karşılaştırıldığında ise nefes egzersizi grubunda nefes egzersizi sonrası anksiyete skorunun anlamlı olarak düştüğü görülmüştür. Nefes egzersizi yapılmayan grupta anksiyetenin anlamlı olarak düşmediği bulunmuştur. Nefes egzersizlerinin anksiyeteyi azaltmada etki büyüklüğüne bakıldığında orta düzeyde etkili olduğu saptanmıştır. Her gruptaki hastalar cinsiyete göre karşılaştırıldığında kontrol grubunun anksiyete skorlarında istatistiksel olarak önemli farklılığın olmadığı, nefes egzersizi yapılan grupta ise anksiyete skorlarındaki azalmanın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. Erkek hastalarda nefes egzersizinin anksiyeteyi azaltmada etki büyüklüğüne bakıldığında önemli düzeyde azalma olduğu bulunmuştur. Ek hastalık varlığında nefes egzersizinin etkisinin daha fazla olduğu saptanmıştır. SONUÇ: Farkındalık temelli nefes egzersizinin preoperatif anksiyeteyi azaltmada etkili olduğu, cinsiyet ve ek hastalık varlığına göre etkinliğin değiştiği görülmektedir. Daha geniş hasta gruplarında benzer çalışmaların yapılmasına ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: It is already known that most patients experience different levels of anxiety before any surgery. The cause of anxiety is different for each patient. The factors causing the most anxiety before surgery are the type of anesthesia to be applied, the thought of not being able to wake up after the surgery, the idea of being disabled after the surgery, the idea that the patients will have severe pain in the post-operative period, the idea that the working life will end, the idea that the patient will no longer be able to control himself/herself, and that the sexual life will end. Studies reported that 60-80% of patients experienced anxiety in the preoperative period. In this study, the purpose was to evaluate the effectiveness of awareness-based breathing exercise in reducing preoperative anxiety before kyphosis and scoliosis surgery in patients. MATERIALS AND METHODS: The study was conducted in 2021 at Haydarpaşa Numune Health Application and Research Center of University of Health Sciences. A total of 53 patients who underwent kyphosis or scoliosis surgeries were included in the study, which consisted of two groups. The first group comprised of those with awareness-based breathing exercises, and the second group was the control group. Half an hour before the surgery, the breathing exercise group listened to a 3.5-minute audio video that explained the awareness breathing exercise, and the patients were allowed to obey the commands with their eyes closed. No interventions were made to the patients in the control group. The preoperative anxiety of the patients was measured 30 minutes before the surgery, and then the second measurement was made before the induction. The breathing exercise was carried out after the first measurement. RESULTS: The mean age of the patients was 24.36±9.76 (min:14 - max:54); and 35.8% of them were male, 45.3% were between the ages of 10-20, 26.4% were university graduates. When all patients were evaluated in terms of the anxiety before breathing exercise, no statistical differences were detected between their anxiety scores. When each group was compared in itself, it was found that the anxiety score decreased at significant levels in the breathing exercise group after the breathing exercise. It was also found that the anxiety did not decrease significantly in the group that did not do breathing exercises. When the effect size of breathing exercises in reducing anxiety was evaluated, it was found to be moderately effective. When the patients in each group were compared according to gender, it was found that there were no statistically significant differences in terms of the anxiety scores of the control group, but the decrease in the anxiety scores of the breathing exercise group was at statistically significant levels. When the effect size of breathing exercise in reducing anxiety in male patients was evaluated, it was found that there were significant decreases. It was found that the effect of breathing exercise was more in the presence of additional disease. CONCLUSION: It was found that awareness-based breathing exercise was effective in reducing preoperative anxiety, and the effectiveness varied according to gender and presence of additional disease. We believe that similar studies are required with larger patient groups.