Analysis of microstrip and microstrip-like structures by the finite element method
  1. Tez No: 6884
  2. Yazar: TANER AKDENİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KUZUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroşerit, Sonlu elemanlar yöntemi, Mi kroşer it Elemanları, île tim Hatları, Bağlaşık îletim Hatları VI, Microstrip, Finite Element Methods, Microstrip Components, Transmission Lines, Coupled Transmission Lines iv
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZET MÎKROŞERÎT VE MÎKROŞERÎT- BENZERÎ YAPILARIN SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ ÎLE ANALÎZÎ AKDENİZ, Taner Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. Mustafa Kuzuoğlu Eylül 1989, 161 sahife Mikroşerit ve mikroşerit benzeri iletim hattı yapılar çeşitli yöntemlerle analiz edilebilmektedir. Bazı yapılar için karakteristik empedanslar kesin olarak hesaplanabilmektedir. Bununla birlikte, homojen olmayan ortama ve yapısal karmaşıklığa sahip hatlarda kesin çözümler pratik uygulamalar için oldukça, zorlaşmaktadır. Böylece, karmaşık, homojen olmayan yapıları incelemek için nümerik metotların kullanılması gerekmektedir. Sonlu elemanlar yöntemi sınırlı bölgelerde kısmi diferensiyal denklemleri çözmek için geliştirilmiş nümerik bir yöntemdir. öte yandan, elektrostatik problemlerde bölgeler sınırsız olabilmektedir ve uygulama yapan için bir engel oluşturmaktadır. Bu çalışmada, bölgenin sonsuza uzaması, sonlu elemanlar yöntemi ile sınırsız elektromagnetik problemlerin çözümü için geliştirilmiş yapay sınır değeri yaklaşımı ile sınırlanmıştır.Yapay sınır- değeri kavramı ile birlikte sonlu elemanlar- yöntemi kullanılarak çeşitli pratik mikroşerit ve mikroşerit benzeri yapılar incelenmektedir. Karakteristik empedans ve etkin dielektrik sabitleri hesaplanmakta ve literatürdeki sonuçlar ile karşılaştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OP MICROSTRIP AND MICROSTRIP-LIKE STRUCTURES BY THE FINITE ELEMENT METHOD AKDENİZ, Taner M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Asst.Prof.Dr. Mustafa Kuzuoğlu September 1989, 161 pages Microstrip and microstrip-like transmission line structures can be analysed by several methods. Characteristic parameters can be exactly calculated by using conformal mappings for some structures. However, for the lines which have structural complexity and inhomogeneity in the medium, exact analysis becomes harder for practical applications. Hence, numerical methods must be used to analyse the complex, inhomogeneous structures. The finite element method is a numerical technique which has been developed to solve partial differential equations in bounded domains. However, in electrostatic problems, the domain may be unbounded and one faces difficulty in employing the finite element method. In this work, the infinite spatial of domain is truncated by using the approach of artificial boundary condition which has been developed to solve unbounded electromagnetic problems iiiby the finite element method. The finite element method with the concept of artificial boundary is used to analyse several practical microstrip and microstrip-like structures. Characteristic impedances and effective dielectric constants are calculated and compared with the results in the literature.