Bisfenol türevlerinin PAN katkılı nanofiberlerin üretimi ve kromat ekstraksiyonda kullanılması
Production of PAN-added nanofibers and use of bisphenol derivatives in chromate extraction
  1. Tez No: 688440
  2. Yazar: MUSTAFA MOHAMMED KAREEM KAREEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF ERTUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bisfenol, Dikromat, Ekstraksiyon, Elektrospin, Nanofiber, Bisphenol, Dichromate, Extraction, Electrospin, Nanofiber
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Doğal makro-katı ligandlar yaklaşık 60 yıldır bilinmesine rağmen, anyonlar ve katyonlarla bağlanabilen yapay makrosiklik bileşikler elde edilmiş ve son 40 yıldır üzerinde çalışılmıştır. Makroskopik polieter, poliamin ve bu tipteki bileşikler, iyonlarla olağanüstü bağlanma özellikleri gösterir. Bu tür bileşikler, iç tarafta elektronegatif bağ atomlarından oluşan hidrofilik bir iç boşluk ve dış tarafta hidrofobik atomlardan oluşan esnek bir çerçeveden oluşur. Bazı nötr moleküller ile farklı katyonlar ve bağlanma eğilimleri gözlenir. Bağlanma sırasında birçok kez önemli biçimsel değişikliklere izin verirler. Hidrofobik dış çerçeveler, organik ortamlarda birçok iyonik bileşiği çözebilir. İyon bağlayıcı moleküller organik kimya teknolojisi açısından önemli uygulama alanlarına sahiptir; faz transfer katalizörleri ve iyon membran dengeleme araçları bunlardan bazılarıdır. Dikromat iyonu tekstil ve boya endüstrisinde kullanılan adyeing ajanı olarak bilinmesine rağmen, insan sağlığına ve çevreye olan zararı yayınlarda geniş çapta verilmiş, kromat iyonu giderimi ile ilgili çalışmalar çevre dergilerde oldukça kabul görmüştür. Bu çalışmada, anyon molekülleri taşıma özelliğinden yararlanılarak dikromat gideriminde Bisfenol bileşiklerinin kullanılması amaçlanmıştır. Farklı fonksiyonel özelliklere sahip bisfenol bileşiklerinin solüsyonlarını Poliakrilonitril solüsyonu ile belirli oranlarda etkileştirerek hazırladıktan sonra, Electrospin yöntemi ile üretilen nanofiberlerin yapısı FT-IR, SEM ve TEM teknikleri ile aydınlatıldı. Kromat iyon ekstraksiyonunda karakteristik bisfenol katkılı nanofiber yapılar kullanılmış ve ekstraksiyon değerleri ICP - MS spektrometrede okunmuştur.
Özet (Çeviri)
Although natural macrosolic ligands have been known for about 60 years, artificial macrocyclic compounds capable of bonding with anions and cations have been obtained and studied for the past 40 years. Macroscopic polyether, polyamine and compounds of this type show extraordinary binding properties with ions. Such compounds consist of a hydrophilic inner space consisting of electronegative bonding atoms on the inside, and flexible frame consisting of hydrophobic atoms on the outside. Different cations and tendencies to bond with some neutral molecules are observed. They allow significantcon formational changes many times while bonding. Hydrophobic outer frames are able to dissolve many ionic compounds in organic environments. Ion binding molecules have important application areas in terms of organic chemistry technology; phase-transfer catalysts and ion-membrane balancing tools are some of them. Although dichromate ion is known as adyeing agent used in textile and dye industry, its harm to human health and the environment has been widely given in publications, and studies on chromate ion removal are highly accepted in surrounding magazines. In this study, it was aimed to use Bisphenol compounds in dichromate removal by taking advantage of the transport property of metal ions. After preparing the solutions of bisphenol compounds with different functional properties by interacting them with Polyacrionitrile (PAN) solution in certain proportions, the structure of nanofibers produced by Electrospin method was illuminated with FT-IR, SEM and TEM techniques . Characterized bisphenol doped nanofiber structures were used in chromate ion extraction and their extraction values were read in ICP – MS spectrometer.