Hastanelerde hizmet süreçlerinin yalın tekniklerle iyileştirilmesi: Bir özel hastanenin ameliyathane ünitesinde uygulama
Improvement of service processes in hospitals by lean techniques: Application in the operating unit of a private hospital
- Tez No: 688477
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİKMET MARAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yalın, Hastane, Ameliyathane, Yalın Sağlık, Lean, Hospital, Operating Room, Lean Health
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Günümüzde sürekli gelişen teknoloji, diğer tüm sektörleri olduğu gibi sağlık hizmetleri sektörünü de etkisi altına almıştır. Sağlık kuruluşları hasta talep ve beklentilerini en etkin şekilde karşılayarak, rekabet ortamında karlılığını arttırmak ve sürdürülebilirlik sağlamak için mevcut yönetim politikalarında sürekli iyileştirmeler gerçekleştirmektedirler. Sağlık hizmetleri sektöründe rekabet temelini; en etkin sağlık hizmetini, en düşük maliyetle, en doğru zamanda sunabilmek oluşturmaktadır. Bu noktada, değer yaratmayan faaliyetlerin saptanıp süreçten çıkarılarak tüm hastane süreçlerinin değer yaratan faaliyetler boyunca sürekli akışını sağlayacak yalın yöntemi benimsemek önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, mevcut süreç israflarının yalın teknikler kullanılarak ortadan kaldırılmasıyla hastane süreçlerinin daha verimli işlemesini sağlayacak bir sistem ortaya çıkarmaktır. Çalışmada öncelik olarak literatür taraması yapılmak suretiyle kavramsal çerçeve oluşturulmuş; Hizmet'ten, Yalın'dan ve sağlık sektöründe yalın yöntem uygulamalarından bahsedilmiştir. Çalışmanın uygulama kısmında yalın tekniklerden değer akış haritalandırma tekniği kullanılarak sürecin mevcut durum haritası çizilmiş, mevcut durum haritasında yer alan israfların tespit edilip süreçten çıkarılmasıyla gelecek durum haritası düzenlenmiş ve bir iyileştirme planı oluşturulmuştur. Son olarak, süreçte kullanılacak yalın tekniklere karar verilmiş ve yapılan iyileştirmeler sonucunda sürecin önceki durumu ve iyileştirme sonrası durumu detaylandırılarak elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today's constantly developing technology has influenced the health services sector as to how it did to all other sectors. Health institutions try to make continuous improvements in their current management policies in order to meet patient's demands and expectations in the most effective way possible, to increase their profitability in a competitive environment, and to ensure sustainability. The basis of competition in the healthcare industry is to provide the most effective health service at the lowest cost possible and at the right time. At this point, it is very important to adopt a lean method that will ensure the continuous flow of all hospital processes through value-creating activities. This is by identifying and removing all activities in order to perform all health services in the most effective way. The major aim of this study is to create a system that will enable hospital processes to operate more efficiently by eliminating the existing process wastes by using lean techniques. In this study, a conceptual framework is created by making a literature review as a priority of which services and lean method applications in the health sector are mentioned. In the application part of the study, the current situation map of the process is drawn by using the value stream mapping technique, which is one of the lean techniques. The future situation map is prepared by identifying the wastes in the current situation map and removing them from the process, and then an improvement plan was created after. Finally, the lean techniques which could be used in the process are decided, and as a result of the improvements made, the previous state of the process and the post-improvement state are detailed and the results obtained are interpreted.