İzmir'deki aile hekimliği asistanlarının periyodik sağlık muayeneleri ve tarama testleri bilgi düzeylerinin incelenmesi
Investigation of the knowledge level of family medicine resi̇dents in İzmir on periodic health examinations and screening tests
  1. Tez No: 688537
  2. Yazar: ECE YILDIZ OPÇİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA MELTEM KOÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: aile hekimliği, periyodik sağlık muayenesi ve tarama testleri, bilgi düzeyi, family medicine, periodic health examination and screening tests, level of knowledge
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
AMAÇ: Asistan hekimlerin periyodik sağlık muayeneleri ve tarama testleri konusunda bilgi düzeylerini ve etkileyen faktörleri incelemek, çalışma sonuçlarına göre eğitim müfredatının geliştirilmesine katkıda bulunabilmekdir. GEREÇ ve YÖNTEM: Tanımlayıcı kesitsel nitelikte olan çalışmamıza İzmir ilindeki aile hekimliği uzmanlık eğitimini almakta olan, gönüllülük esası gözetilerek, asistan hekimlere Google forms aracılığı ile ulaşılıp sosyodemografik özelliklerini ve araştırmacılar tarafından hazırlanan anket sorularını cevaplamaları istenmiştir. Örneklem büyüklüğü NCSS/PASS programı aracılığıyla minimum 158 kişi olarak hesaplanmıştır. Çalışmada tanımlayıcı analizler sayısal değişkenler için ortalama, ortanca, standart sapma, en küçük –en büyük değer; kategorik değişkenler için sayı, oran, yüzde kullanılarak sunulmuştur. Verilerin normal dağılımı uyumu Kolmogorov Smirnov ile test edilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalarda, değişken özelliğine uygun olarak, Ki-kare, kesin ki-kare, Mann Whitney-U kullanılmış ve p değerinin 0,05 'in altında olduğu değerler istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. BULGULAR : Çalışmaya toplam katılan 165 kişiden %65,5'inin kadın, %78.8'i 25-29 yaş grubunda, meslekte geçirdikleri süre ortalama 4,13±2,04 (median:4, min:1, max:14) yıldı. Katılımcıların anket sorularından aldıkları ortalama toplam puanları 58,10±14,21 olarak hesaplanmıştır. Çalışmamıza katılan hekimlerin toplam puanlarını en fazla etkileyen faktörler: Aile hekimliğinde toplam çalışma süresi, meslek yılı, medeni durum ve cinsiyet olarak bulunmuştur. SONUÇ: Periyodik sağlık muayeneleri ve tarama testleri konusunda aile hekimliği uzmanlık eğitim müfredatında yer alabilecek teorik ve pratik eğitimlerin artırılmasının gerekli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
AIM: To determine the level of knowledge of family medicine resident doctors about periodic health examinations and screening tests, and to contribute to the development of the training curriculum according to the results of the study. MATERIAL AND METHOD: In our descriptive cross-sectional study, residents who are receiving family medicine specialization training in İzmir province, on a voluntary basis, were contacted via Google forms and asked to answer their sociodemographic characteristics and survey questions prepared by the researchers. The sample size was calculated as a minimum of 158 people through the NCSS/PASS program. In the study, descriptive analyzes were used for numerical variables as mean, median, standard deviation, minimum – maximum value; For categorical variables, numbers, ratios and percentages are used. The normal distribution fit of the data was tested with Kolmogorov Smirnov. Chi-square, exact chi-square, Mann Whitney-U were used in the comparisons between groups, in accordance with the variable characteristic, and the values below 0.05 were considered statistically significant. RESULTS: Of the 165 people who participated in the study, 65.5% were women, 78.8% were in the 25-29 age group, and the average time they spent in the profession was 4.13±2.04 (median:4, min:1, max:14) years. The average total score of the participants from the survey questions was calculated as 58.10±14.21. The factors that most affected the total scores of the physicians participating in our study were: Total working time in family medicine, years of occupation, marital status and gender. CONCLUSİON: İncreasing the theoretical and practical training that can be included in the family medicine specialty training curriculum about periodic health examinations and screening tests was found to be necessary.