İzmir'deki aile hekimliği asistanlarının tiroid hastalıklarına yaklaşımı ve bilgi düzeyi
Approach to thyroid diseasesn and the level of knowledge of family medicine assistants in İzmir
- Tez No: 868404
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA MELTEM KOÇ, DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP ÖKSÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Birinci basamak sağlık hizmetleri, tiroid hastalıkları, aile hekimliği, Primary health care, thyroid diseases, family medicine
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET İZMİR'DEKİ AİLE HEKİMLİĞİ ASİSTANLARININ TİROİD HASTALIKLARINA YAKLAŞIMI VE BİLGİ DÜZEYİ Gülşah KEZER EKMEKÇİOĞLU İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Uzmanlık Tezi, İzmir, Türkiye, 2024 Amaç: Bu çalışmanın amacı aile hekimliği asistanlarının tiroid hastalıklarına yaklaşımı ve bilgi düzeyini değerlendirmek, çalışma sonuçlarına göre eğitim müfredatına katkıda bulunmaktır. Yöntem: İzmir ilinde uzmanlık eğitimi alan 201 aile hekimliği asistanı çalışmaya dahil edildi. Araştırmada veri kaynağı olarak 10 sorudan oluşan sosyo-demografik veri anketi ve birden fazla yanıt verilebilen 17 sorudan oluşan bir bilgi anket formu katılımcıların yazılı ve sözlü onamları alındıktan sonra yüz yüze anket formuyla uygulandı. Bulgular: Çalışmamıza katılan aile hekimliği asistanlarının yaş ortalaması 29,22±4,32 yıldı. Mesleki tecrübe ortalamasının 4,32±4,14 yıl olduğu saptandı. Katılımcıların %58,7'si kadın ve %41,3'ü erkekti. Katılımcıların TFT'nin etkin kullanımı, hormon replasman tedavisi ve antitiroid ilaç kullanım ilkeleri, ilaç yan etkileri, gebelikteki iyot ihtiyacı ve spesifik tiroid hastalıklarına yaklaşım konularında bilgi eksikliği olduğu saptanmıştır. Tirotoksikoz düşünülen hastada ilk planlanması gereken testler bilgisi, ATİ alan hastada ilaç dozu düzenlerken bakılması gereken parametrelerde total fraksiyonların olmadığı bilgisi, PPI ve LT4 birlikte doğru kullanım ilkeleri, LT4 replasmanı alan gebe olduğu öğrenilen hastada LT4 dozunun azaltılmaması gerektiği bilgisi ile aile hekimliği asistanlık süresi ve mesleki tecrübe düzeyi ile arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p0,05) Sonuçlar: Tiroid hastalıkları ülkemizde çok sık karşılaşılan birinci basamakta yönetilebilen kronik bir hastalıktır Aile hekimliği asistanlarının tiroid hastalıkları ile ilgili temel ve klinik yetkinliklerinin yeterli olmadığı tespit edilmiştir. Aile hekimliği asistanlarının tiroid hastalıklarına yönelik bilgi düzeylerinin arttırılabilmesi için asistan eğitim müfredatında bu konuya yer verilmeli ve kapsamlı eğitim programları düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY APPROACH TO THYROID DISEASES AND THE LEVEL OF KNOWLEDGE OF FAMILY MEDICINE ASSISTANTS IN IZMIR Gülşah KEZER EKMEKÇİOĞLU Izmir Katip Çelebi University Faculty of Medicine Department of Family Medicine Specialist thesis, Izmir, Türkiye, 2024 Purpose: The aim of this study is to evaluate the approach and knowledge level of family medicine assistants to thyroid diseases and to contribute to the training curriculum according to the study results. Method: 201 family medicine assistants receiving specialty training in Izmir were included in the study. As data sources in the research, a sociodemographic data survey consisting of 10 questions and an information survey form consisting of 17 questions that could be answered more than once were applied with a face-to-face survey form after obtaining the written and verbal consent of the participants. Results: The average age of family medicine assistants who participated in our study was 29.22±4.32 years. It was determined that the average professional experience was 4.32±4.14 years. 58.7% of the participants were female and 41.3% were male. The participants were informed about the effective use of TFT, principles of hormone replacement therapy and antithyroid drug use, drug side effects. It has been determined that there is a lack of information on its effects, iodine need during pregnancy and approach to specific thyroid diseases. Information on the tests that should be planned first in a patient with suspected thyrotoxicosis, information that total fractions are not among the parameters that should be considered when regulating the drug dose in a patient receiving ATI, principles of correct use of PPI and LT4 together, information that the LT4 dose should not be reduced in a patient who is known to be pregnant and receiving LT4 replacement, period of family medicine assistantship and professional a statistically significant relationship was found between experience level and experience level (p0.05). Conclusions: Thyroid diseases are a chronic disease that is very common in our country and can be managed in primary care. It has been determined that the basic and clinical competencies of family medicine assistants regarding thyroid diseases are not sufficient. In order to increase the knowledge level of family medicine assistants about thyroid diseases, this subject should be included in the assistant training curriculum and comprehensive training programs should be organized.