Some periodic point results on partial metric spaces
Kısm ̇ı metr ̇ık uzaylarda bazı per ̇ıyod ̇ık nokta sonuçları
  1. Tez No: 688603
  2. Yazar: ALI HUSSEIN BACHAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ASLANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Kısmi metrik uzaylar, sabit nokta, periyodik nokta, Partial metric space, fixed point, periodic point
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Sabit nokta teorisi metrik uzaylarda yirminci yüzyılın ba¸sında ba¸slayan heyecan verici bir ara¸stırma alanıdır. Sabit nokta teoremleri temel olarak diferansiyel denklemlerin varlık teorisinde, integral denklemlerde, kısmi diferansiyel denklemlerde, dinamik programlamada, fraktal modellemede, kaos teorisinde ve matematik, istatistik, mühendislik ve ekonominin diger çe¸sitli disiplinlerinde, yakla¸sım teorisinde ortaya çıkan ˘ problemlerle ugra¸sırken faydalıdır. Bu sebeble sabit nokta çalı¸smaları çok farklı metrik ˘ uzaylarda çalı¸sılmı¸stır. Bu baglamda Matthews (1994) metrik uzayların ˘ genelle¸stirilmesi olarak kısmi metrik uzayları tanımlamı¸stır ve sabit nokta teoremlerini çalı¸smı¸stır. Diger taraftan ˘ Ciri ´ c (1974) sabit noktanın genellemesi olan periyodik nokta ´ kavramını tanıtmı¸stır. Bu tez dört bölümden olu¸smaktadır. Birinci bölümde tez boyunca kullanılacak temel tanımlar ve teoremler verilmi¸stir. ˙Ikinci bölümde, Karapinar (2012) ana sonucu detaylı olarak incelenmi¸stir. Üçüncü bölüm, tezin orjinal bölümünü olu¸sturmaktadır. Bu bölümde Boyd-Wong ve Bianchini-Grandolfi gauge fonksiyonların yardımıyla bazı periyodik nokta sonuçları elde edilmi¸stir. Son bölümde tartı¸sma ve sonuç kısmına ayrılmı¸stır. 2021, 40 sayfa
Özet (Çeviri)
Fixed point theory is an exciting area of research in metric spaces that began at the beginning of the twentieth century. Fixed-point theorems are mainly useful when dealing with problems that arise in the theory of existence of differential equations, integral equations, partial differential equations, dynamic programming, fractal modeling, chaos theory, and various other disciplines of mathematics, statistics, engineering, and economics, approximation theory. For this reason, fixed point studies have been studied in many different metric spaces. In this sense, Matthews (1994) defined partial metric spaces as a generalization of metric spaces and studied fixed point theorems. On the other hand, Ciri ´ c (1974) introduced the concept of periodic point, which is a ´ generalization of the fixed point. This thesis consists of four parts. In the first chapter, basic definitions and theorems that will be used throughout the thesis are given. In the second part, the main result of Karapinar (2012) is examined in detail. The third chapter is the original part of the thesis. In this section, some periodic point results are obtained with the help of Boyd-Wong and Bianchini-Grandolfi gauge functions. In the last section, discussion and conclusion are given. 2021, 40 pages