Pandemi döneminde acil servis çalışanlarında tükenmişlik seviyesinin değerlendirilmesi
Evaluation of burnout level in emergency service workers during the pandemic period
- Tez No: 765941
- Danışmanlar: DOÇ. AFŞIN İPEKCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Pandemi, Tükenmişlik
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Çin'in Wuhan kentinde 2019 senesinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı saran Covid-19 pandemisinin küresel çapta yayılımının ve sağlık sistemi üzerinde kriz oluşturmasının yanı sıra sağlık çalışanlarında yapmış olduğu psikolojik tahribat yadsınamaz bir gerçektir. Bu çalışmamızda Covid-19 pandemi döneminde Cerrahpaşa acil servisinde çalışan sağlık personellerinin tükenmişlik durumlarının geniş çerçevede değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Cerrahpaşa Acil Tıp Anabilim Dalında Covid-19 pandemi döneminde aktif olarak çalışmakta olan personellerden 105'inin katılımı ile yapılmıştır. Sorular katılımcılara Google Forms üzerinden online olarak gönderilmiştir. Katılımcılara Sosyo-demografik Veri Formu, Connor-Davidson Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Koronavirus Korkusu Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda acil serviste çalışan evlilerin ve çocukluların pandemi döneminde Covid-19 yakalanma korkularının daha yüksek olduğu görülmüştür. Çalışmamız ışığında kronik hastalığı olan acil servis çalışanlarının tükenmişlik skorunda anlamlı bir fark bulunmuştur. Yaş aralığına göre ölçek puanları karşılaştırıldığında Connor_Davidson Sağlamlık Ölçeği Skorunda +36 yaş grubu diğer gruplardan yüksek tespit edilmiştir. Evli ve çocuklularda psikolojik sağlamlık skoru yüksek bulunmuştur. Meslek grupları incelendiğinde doktor ve hemşire gibi hastayla temasta bulunan sağlık çalışanlarının psikolojik sağlamlık testine göre diğer sağlık görevlilerine göre istatistiksel anlamda daha düşük puan aldığı görülmektedir. Sonuç: Acil serviste yaşça büyük olan çalışanlar stres faktörüne karşı daha dayanıklıdır. Çocuklu aileye sahip sağlık çalışanı psikolojik olarak daha dirençli ve Covid-19 bulaşından daha çok korktuğu görülmüştür. Kronik hastalığı olanların tükenmişliğe yatkınlığı daha fazladır. Yardımcı sağlık personeli, doktor ve hemşireye göre psikolojik olarak daha sağlamdır.
Özet (Çeviri)
Aim: It is an undeniable fact that the global spread of the Covid-19 pandemic, which emerged in Wuhan, China in 2019 and spread all over the world, caused a crisis in the health system, as well as the psychological damage it caused to healthcare workers. We aimed to evaluate the burnout status of health personnel working in the Cerrahpaşa emergency service during the Covid-19 pandemic period. Materıals And Methods: This study was performed with the participation of 105 of the personnel who were actively working in the Cerrahpaşa Emergency Medicine Department during the Covid-19 pandemic period. The questions were sent to the participants online via Google forms. Socio-demographic Data Form, Connor-Davidson Psychological Resilience Scale, Coronavirus Fear Scale, and Maslach Burnout Scale were applied to the participants. Results: The fear of catching Covid-19 is higher in married people working in the emergency department and those with children. In our study, a significant difference was found in the burnout score of emergency service workers with chronic diseases. The +36 age group was found to be higher than the other groups in the Connor_Davidson Resilience Scale Score. Psychological resilience scores were found higher in married people with children. Health workers, such as doctors and nurses, who are in close contact with the patient, receive statistically lower scores on the psychological resilience test than other health workers. Conclusion: Older employees in the emergency department are more resistant to stress factors. It has been observed that health worker with a family with children is more psychologically resistant and more afraid of the covid-19 transmission. Those with chronic diseases are more prone to burnout. Assistant health personnel is more psychologically sound than doctors and nurses. Keywords : Emergency service, Pandemic, Burnout.