Sınıf öğretmenleri ve beden eğitimi öğretmenlerinin, beden eğitimi ve oyun dersi yeterliliklerinin incelenmesi
Examination of class teachers and physical education teachers, physical education and game lesson competencies
  1. Tez No: 688763
  2. Yazar: MURAT GENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİYE BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmeni, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni, Beden Eğitimi ve Oyun Dersi Öğretmen Yeterliliği, Class Teacher, Physical Education and Sport Teacher, Physical Education and Game Lesson Qualification
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Sağlıklı bir toplumun oluşması, sağlıklı bireylerin yetişmesine bağlıdır. Spor, bireyleri hem sağlık hem de toplumsallaşmada etkileyen önemli bir unsurdur. Sporun benimsenmesi birinci olarak ailede ikinci olarak da ilköğretimde oluşur. Bu yüzden ilköğretimde spor bilincinin doğru verilmesi gerekir. Bu çalışmanın amacı da beden eğitimi ve oyun dersini yürüten sınıf öğretmenleri ile branş öğretmeni olan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin, beden eğitimi ve oyun dersi yeterlilik düzeylerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Yöntem: Çalışma, tarama modellerinden karşılaştırılmalı tarama modeli kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Eskişehir ilinde görev yapmakta olan 1843 sınıf öğretmeni ve 361 beden eğitimi ve spor öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu ise, evren içinden anket/ölçeklerimizi dolduran 354 sınıf öğretmeni ve 128 beden eğitimi ve spor öğretmeni olmak üzere toplam 482 katılımcı oluşturmuştur. Veriler yüz yüze ve online toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve Kara (2007) tarafından geliştirilen Beden Eğitimi Dersi Öğretmen Yeterlik Ölçeği uygulanmıştır. Anket/ölçekten elde edilen verilerin analizinde SPSS 26.0 paket programı kullanılmıştır. Normal dağılım gösteren verilere, parametrik testlerden Independent Samples T-testi ve bağımsız grupların karşılaştırılması içinse One-way ANOVA analizi yapılmıştır Bulgular: Genel yeterlilik düzeyi ve yeterliliğin alt boyutlarında sınıf öğretmenleri ile beden eğitimi ve spor öğretmenleri arasında, beden eğitimi ve spor öğretmenleri lehine istatistiki olarak yüksek düzeyde anlamlı farklar bulunmuştur. Katılımcıların cinsiyet ve mesleki kıdem yılı değişkenlerine göre ise ilişki bulunmamaktadır. Sonuç: Sınıf öğretmenleri, ilkokullardaki beden eğitimi ve oyun dersi özelinde kendilerini yeterli olarak görmelerine rağmen, beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin yeterlilikleri ile karşılaştırıldığında, beden eğitimi ve spor öğretmenleri lehine anlamlı düzeyde fark olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The formation of a healty society depends on the upbringing of healty individuals.Sport is an important fact that affects people both health and being socialized.Adoption of a sport is formed first in the family , second in the primary school.So , sport awereness should be given accurately. The purpose of this study is to compare competience of physical education and sport lesson teacher and class teachers who is conducting the physical education and game lesson. Method: This study has done by using comparative scanning model. 1843 class teachers and 361 physical education and sport teachers who teaches in 2020–2021 academic term in Eskişehir, compose the world of the study. 354 class teachers and 128 physical education and sport teachers , in total 482 participants , who are in the world of the study filled our questionneries composed the sample group of the study. Data have been collected face to face and online. As a data collection tool personal information form and physical education teacher qualification scale has been applied. SPSS 26.0 packet program has been used in the analysis of data from the survey. For normally distrubuted data parametric test Independent Samples T-test is used and One – way ANOVA analyzing has been conducting for the comparison of independent groups. Results: In the sub – dimensions of general competence level and competence , statistically highly significant differences have been found between class teachers and physical education and sport teachers in favor of physical education teachers. There is no relationship according to the participants ' gender and Professional senior year variables. Conclusion: Although class teachers consider themselves competent in physical education and game lessons in primary schools, there is a significant difference in favor of physical education and sport teachers when compared to the competencies of physical education teachers.