Cerrahi için bilgi transferi ve iletişim değerlendirme aracı ıtcas kontrol listesi 3 ile ameliyat sonrası hasta tesliminin izlenmesi
Moni̇tori̇ng of postoperati̇ve pati̇ent handovers wi̇th information transfer and communication assessment tool for surgery
  1. Tez No: 688789
  2. Yazar: AYLİN ŞENGÜDER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN ÖZBAYIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta teslimi, ITCAS kontrol listesi 3, Cerrahi hasta, Patient handover, ITCAS checklist 3, Surgical patient
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırma, cerrahi için bilgi transferi ve iletişim değerlendirme aracı ITCAS kontrol listesi 3 ile ameliyat sonrası hasta tesliminin izlenmesi amacıyla metodolojik ve niteliksel bir yaklaşım kullanarak, iki aşamada yapılmıştır. Araştırmanın ilk aşamasında örneklemi, 27 Mart -02 Mayıs 2016 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında yapılan 296 ameliyat sonrası hasta teslimi ve araştırmanın ikinci aşamasındaki örneklemi ise 4 anestezi hekimi ve 6 ameliyat sonrası bakım ünitesi hemşiresi oluşturmuştur. Araştırmanın verilerinin toplanmasında bilgilendirilmiş olur formu, sosyo-demografik ve mesleki özellikler formu ve Cerrahi İçin Bilgi Transferi ve İletişim Değerlendirme Aracı ITCAS Kontrol Listesi 3 kullanılmıştır. Cerrahi için Bilgi Transferi ve İletişim Değerlendirme Aracı ITCAS Kontrol Listesi 3 Kontrol Listesi- Information Transfer and Communication Assessment Tool For Surgery (ITCAS Checklist 3) (Ek III) ameliyat sonrası ameliyathaneden ameliyat sonrası bakım ünitesi hasta tesliminin izlenmesinde kullanılan bir araçtır. Aracın kullanılması için gerekli izinler alınmıştır (Ek V). Araştırmanın ilk aşamasında aracın dil geçerliliğinin sağlanabilmesi için Türkçeye çevirisi, geri çevirisi ve ön uygulaması(n=10) yapılmıştır. Uzman görüşü alındıktan sonra verilerin analizinde Content Validity Index (CVI) kullanılmıştır. Değerlendirmede her bir maddenin kabul edilebilir puan ortalaması üçün üzerinde hesaplanmıştır. Dil geçerliliği yapılan araç, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Cerrahi Anabilim Dalı'nda ameliyat sonrası hasta tesliminde kullanılarak, teslim günlerine göre ve kendi içinde doluluğu değerlendirilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde cerrahi için bilgi transferi ve iletişim değerlendirme aracı ITCAS Kontrol Listesi 3 kullanıcıları ile niteliksel araştırma yöntemi kullanarak, yarı yapılandırılmış (derinlemesine) görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Derinlemesine görüşmelerde dört ana tema ve onların alt temaları belirlenmiştir. İlk ana tema Cerrahi İçin Bilgi Transferi ve İletişim Değerlendirme Aracı ITCAS Kontrol Listesi 3'ü kullanmadan önce ameliyat sonrası hasta teslimi ana teması ve eksik teslim, teslimde standart olmaması, teslimde iletişim eksikliği ve iş yoğunluğu alt temalarından oluşmuştur. İkinci ana tema Cerrahi İçin Bilgi Transferi ve İletişim Değerlendirme Aracı ITCAS Kontrol Listesi 3'ün olumlu yönleri ana temasıdır. Bu temanın iletişimde artma, teslimin standart hale gelmesi, hasta güvenliğinde artış, hemşirenin yararına uygulama, iş yükünün azalması, ameliyat sonrası bakım ünitesi hemşiresine ameliyat sonrası neler teslim edilmeli, hasta teslimi sırasında anestezistin hastayı daha fazla gözlemleme fırsatı alt temaları oluşmuştur. Üçüncü ana tema cerrahi için bilgi transferi ve iletişim değerlendirme aracı ITCAS kontrol listesi 3'ün olumsuz yönleridir. Ana temanın zaman kaybı ve iş yoğunluğu olarak algılanması, cerrahi ekibin hasta teslimine katılmaması, kontrol listesinin daha açıklayıcı olması alt temaları oluşmuştur. Cerrahi için bilgi transferi ve iletişim değerlendirme aracı ITCAS kontrol listesi 3'ü kullanarak yapılan hasta tesliminin etkinliği oluşturulan dördüncü ana temadır. Hekim, hemşire, hasta güvenliği ve hastayı erken tanıma yönünden, teslimin belli bir standartta yapılmasına, ekip içindeki iletişimin artmasında, ameliyat sonrası bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin ve anestezi doktorlarının hasta bilgilerini aktarmadaki farkındalığının ve bu uygulamanın süreklilik kazanması gerektiği alt temaları oluşturmuştur. Sonuç olarak: Cerrahi için bilgi transferi ve iletişim değerlendirme aracı ITCAS kontrol listesi 3 ile yapılan ameliyat sonrası hasta tesliminin etkili olduğu saptanmıştır. Yazılı olarak yapılan hasta teslimlerinin hasta başında liste ile kontrol edilerek yapılmasının daha etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research was conducted with methodological and qualitative approach in two stages, with the aim of monitoring patient handover by means of the Information Transfer and Communication Assessment Tool for Surgery (ITCAS Checklist 3) The sample of the first stage of the research was constituted by 296 postoperative handovers, the second stage was constituted by four anesthesists and six postoperative care unit nurses from Ege University Department of General Surgery, between March 27 and May 02, 2016. Informed consent forms, socio-demoraphic and occupational features forms and the Information Transfer and Communication Assessment Tool for Surgery (ITCAS Checklist 3) were used for data collection. The Information Transfer and Communication Assessment Tool For Surgery (ITCAS Checklist 3) (Appendix III), is a tool that is used to monitor the delivery of the patient from the operating room to the postoperative care unit after an operation. The necessary permissions to use the tool were obtained (Appendix V). In the first phase of the research to ensure the validity of the language of the tool, translation to Turkish language, back translation and pre-application were performed(n=10). After expert opinion was obtained, the data was analyzed via the Content Validity Index (CVI). In the assessment process, the acceptable score average of each item was calculated to be over 3. Its language validity having been done, the tool was used for post-operation patient handover at Ege University Medical Faculty Hospital Department of Surgery and the occupancy was assessed according to delivery dates and in its own right. In the second phase of the study, semi structured (in-depth) interviews were performed with Information Transfer and Communication Assessment Tool for Surgery (ITCAS Checklist 3) users with a qualitative approach. For the in-depth interviews, four main themes and sub-themes for each main theme were ascertained. The first main theme consisted of the main theme 'patient handover before Information Transfer and Communication Assessment Tool for Surgery (ITCAS Checklist 3)' and the sub-themes 'defective delivery, non-standard patient handover, lack of communication during delivery, and workload'. The second main theme was the positive aspects of the Information Transfer and Communication Assessment Tool for Surgery (ITCAS Checklist 3). The sub-themes for this main theme were 'improvment of communication, standardized patient handover, enhancement of patient safety, applications for the benefit of the nurse, decreased workload, what the post-operative care unit nurses should be handed over and the opportunity for the anesthesist to further monitor the patient after surgery'. The third main theme was the Information Transfer and Communication Assessment Tool for Surgery (ITCAS Checklist 3). This main theme had sub-themes which are 'being perceived as loss of time and extra workload, that the surgical team do not participate in patient handover and that the checklist should be more descriptive. The effectiveness of patient handover using the Information Transfer and Communication Assessment Tool for Surgery (ITCAS Checklist 3) was the fourth main theme. It was made up of the sub-themes 'standardizing the patient handover, increasing the communication among the team, the awareness of the nurses working in the post-operative care unit and the anesthesists about delivering the information about the patients and gaining continuity for this application' in terms of the surgeon, nurse, patient safety and familiarization with the patient beforehand. In conclusion, it was detected that patient handover using the Information Transfer and Communication Assessment Tool for Surgery (ITCAS Checklist 3) is effective. It was also found out that it is more effectual to perform the written patient handovers via chairside checklists.