Daimi dişlerin bir yıllık sürme periyodunda periodontal parametrelerindeki değişimlerinin incelenmesi
Investigation of changes in periodontal parameters of permanent teeth in a ONE-YEAR eruption period
- Tez No: 688842
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RECAİ MENTEŞ, DOÇ. DR. ÖMER BİRKAN AĞRALI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: diş sürmesi, karışık dişlenme, sondalama derinliği, keratinize dişeti genişliği, dişeti fenotipi, tooth eruption, mixed dentition, sulcus depth, keratinized gingival width, gingival phenotype
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Amaç: Bu çalışmada, 7-12 yaş aralığındaki çocuklarda dişlerin sürmesi esnasındaki periodontal parametrelerdeki değişimlerin 6 ay arayla bir yıl süresince değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalına başvurmuş olan, 7-12 yaş aralığındaki sağlıklı çocuklar çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulunca 373/2019 protokolüyle onaylanmıştır. Çalışmaya dahil edilen çocuklarda sürmüş ve sürmekte olan daimi dişlerin sondalama derinliği (SD), keratinize dişeti genişliği (K) ve dişeti fenotipi (DF) UNC 15 periodontal sond kullanılarak kaydedilmiştir. Ayrıca plak indeks, gingival indeks, DMFT ve dft değerleri hasta formlarına kaydedilmiştir. SD ön ve arka bölgedeki dişlerde 6 bölgeden ölçülerek ortalamaları alınmıştır. Hastalar 6 ve 12. aylarda çağırılarak ölçümler tekrarlanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan çocukların yaş ortalaması 8,75 ± 1,12 olarak saptanmıştır. SD ortalaması, sürmemiş arka grup dişlerde başlangıçta 3,73 ± 0,8, 1 yıl sonrasında 2,35 ± 0,55; sürmemiş ön grup dişlerde başlangıçta 3,76 ± 0,8, 1 yıl sonrasında 2,06 ± 0,43 olup istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,001). Sürmemiş ön ve arka grubun SD değerleri arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p=0,220). K değerlerinde 1 yıl süresinde zamanlar arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (p=0,001). Sürmemiş ön gruptaki dişlerin K değerleri arka gruba göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,001). Sürmekte olan dişlerin DF değerlerinde zamanlar arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (p=0,001). DF açısından, sürmemiş arka dişlerde başlangıçta kalın (%50); sürdükten sonra ince (%83,33); sürmemiş ön dişlerde başlangıçta kalın (48,48), sürdükten sonra ince (86,36) bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma çocuklarda periodontal dokular değerlendirilirken dişlerin sürüp sürmediğinin dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This longitudinal study evaluated the changes in periodontal parameters during the eruption of the teeth in children. Matherial and Method: Healthy children aged 7-12 years who applied to Marmara University Department of Pedodontics were included. The study was approved by Marmara University, Faculty of Dentistry, Clinical Research Ethics Committee with protocol #373/2019. The probing depth (PD) was measured using UNC periodontal probe and averaged from 6 areas of each tooth, keratinized gingival width (KGW) and gingival phenotype (GP) of erupted and erupting permanent teeth were recorded. In addition, plaque index, gingival index, DMFT and dft values were recorded. The measurements were repeated at 6th and 12th months intervals. Results: The mean age of the children was 8,75±1,12. The mean PD values were 3,73±0,8 and 2,35±0,55 at the beginning versus 12th month in unerupted posterior teeth respectively; 3,76±0,8 and 2,06±0,43 at the beginning versus 12th month in unerupted anterior teeth respectively (p=0.001). There was no significant difference in PD values between the unerupted posterior and anterior teeth (p=0,220). There was significant difference in KGW values between time intervals (p=0,001). KGW values of unerupted anterior teeth were significantly higher than posterior teeth (p=0.001). There was significant difference in GP values between time intervals (p=0,001). Unerupted posterior teeth were initially thicker (50%) then became thinner (83.33%); unerupted anterior teeth were thick (48.48%) at the beginning and thin (86.36%) after eruption. Conclusion: This study shows that in children, it is necessary to consider the status of the erupting teeth when evaluating periodontal tissues.