İç denetim perspektifinden kurumsal kültür denetimi: Çelik sektöründe bir uygulama
Auditing corporate culture through the lens of internal audit: A case study in steel industry
  1. Tez No: 688856
  2. Yazar: ELİF ÇAĞLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN USUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç Denetim, Kurumsal Kültür, Kurumsal Kültür Denetimi, Kurumsal Kültür Yönetimi, İç Kontrol, Kurumsal Yönetim, Internal Audit, Corporate Culture, Corporate Culture Audit, Corporate Culture Management, Internal Control, Corporate Governance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
İç denetim, bir kurumun faaliyetlerine değer katma ve kurumun hedeflerine ulaşmasına yardımcı olma amacı güden ve kurumun iç kontrol, yönetişim ve risk yönetimi etkinliğini sistemli ve disiplinli bir yaklaşımla değerlendiren bağımsız ve tarafsız bir güvence ve danışmanlık faaliyetidir. Modern iç denetim paradigması, uygunluk denetiminden ibaret olan ve mali konularla sınırlı kalan klasik iç denetim anlayışının aksine, proaktif bir yaklaşım sergileyerek kurumun amaçlarına ulaşmasını engelleyebilecek tüm unsurların denetim kapsamına alınmasını öngörmektedir. Geçtiğimiz yüzyılın sonlarından itibaren dünya çapında yaşanan şirket yolsuzlukları ve skandallar geleneksel iç denetim faaliyetlerinin etkinliğinin sorgulanmasına yol açmıştır. Kurumlarda istenmeyen davranışların kök nedenleri araştırıldığında, birçok vakada sorunun temel nedeninin sağlıksız bir kurumsal kültüre dayandığı görülmektedir. Kurumsal kültürün organizasyonlar için önemi birçok çalışmada ortaya konmakla birlikte, kurum yöneticilerinin kültür yönetimindeki etkinliklerinin araştırılması yeni bir fenomen olarak ortaya çıkmaktadır. İç denetimin, kurumun yönetişim süreçlerine dair bağımsız ve objektif bir değerlendirme yapma fonksiyonu çerçevesinde, üst yönetimin kurumsal kültür yönetimindeki etkinliğini de denetim kapsamına alması gerektiği düşünülmektedir. Kurumsal kültür kavramını iç denetim perspektifinden ele alan bu çalışmada, kurumsal kültür denetiminin iç denetim içerisindeki yerinin sorgulanması, kurumsal kültür denetimi yöntem ve tekniklerinin araştırılması hedeflenmektedir. Çalışma kapsamında, kurumsal kültür denetimi için bir model önerisinde bulunulmuş ve istatistiki yöntemlerden yararlanılarak Türkiye çelik sektöründen örnek bir vaka ile bu modelin uygulanabilirliği ve geçerliliği analiz edilmiştir. Ayrıca kurumsal kültür yönetimi ile organizasyondaki fiili kurumsal kültür arasındaki ilişki araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Internal audit is an independent and objective assurance and consulting activity that aims to add value to an organization's operations and help the organization achieve its goals by evaluating the effectiveness of organization's internal control, governance and risk management activities with a systematic and disciplined approach. Contrary to the classical understanding of internal audit, which is usually limited to financial issues and compliance auditing, modern paradigm in internal audit adopts a proactive approach and requires that all the elements that may prevent the organization to achieve its goals are included in the scope of the audit. Corporate corruption scandals all around the world since the later twentieth century have led to questions about the effectiveness of traditional internal audit activities. The root causes of undesirable behavior in organizations in many cases point to an unhealthy corporate culture. Although the importance of corporate culture has been revealed in many studies, researching the effectiveness of the top management in corporate culture management is a new phenomenon. Taking account of the internal audit's function of making an independent and objective evaluation of the governance processes of the organization, it is considered that the effectiveness of the top managers in corporate culture management should definitely be included in the scope of internal audit. Analyzing the concept of corporate culture through the lens of internal audit, this study aims to investigate the methods and techniques of corporate culture audit and to discuss its place within internal audit. The study suggests a model for corporate culture audit and provides a case study form Turkish steel industry in order to analyze the model's validity using statistical methods and to investigate the relationship between corporate culture management and actual corporate culture in the organizations.