Zeytin yaprağı ekstraktının yaşlanma karşıtı olarak in-vitro ve in-vivo incelenmesi
In-vitro and in-vivo study of olive leaf extract as anti-aging
- Tez No: 688895
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SHIRIN TARBIAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoloji, Biochemistry, Biology
- Anahtar Kelimeler: Yaşlanma, Antioksidanlar, Olea europaea, Oleuropein, Asetilkolin esteraz, PAI-1, MDA, Aging, Antioxidants, Olea europaea, Oleuropein, Acetylcholine esterase, PAI-1, MDA
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Arka plan: Yaşlanma, her insanın yaşamının bir parçası olan doğal, karmaşık ve ilerleyici biyolojik süreçlerden biridir ve gerçek nedeni henüz belirlenmemiştir. Bu çalışmanın temel amacı, oleuropeinin in-vitro ve in-vivo yaşlanma karşıtı etkilerini incelemektir. Yöntemler: Zeytin yaprağı ekstraktının (%20 oleuropein) antioksidan aktivitesi, radikal DPPH, ABTS, süperoksit anyonlarına karşı temizleme aktivitesi yöntemleri ve toplam antioksidan kapasitesi için fosfomolibdatların azaltılması yöntemi ile tahlil edildi. Asetilkolin esteraz aktivitesi, erkek wistar sıçanları kullanılarak in vivo ve in vitro olarak ölçülmüştür. PAI-1 ve MDA'nın plazma seviyeleri değerlendirildi. Bulgular: Sonuçlar, zeytin yaprağı ekstraktının süperoksit anyon radikallerine karşı yüksek bir serbest radikal karşıtı etkiye sahip olduğunu, ancak DPPH ve ABTS radikallerine karşı karşılaştırılabilir olduğunu gösterdi. Toplam antioksidan kapasitesi, askorbik asit ile karşılaştırıldığında benzer sonuçlar göstermiştir. Minimum konsantrasyonda ekstrakt/standartta (10 g/ml), askorbik asit %42 ± 0.01'e karşılık gelen aktivite değerlerine sahipti. Oysa en yüksek konsantrasyonda (yani 50 g/ml) askorbik aktivite değerleri %85 ± 0.01 idi. Ekstrakttaki (IC50 = 38.032, ± 2.71) asetilkolin esterazın in vivo ve in vitro analizi, D-galaktoz grubuna kıyasla OLE + D-galaktoz grubunda AChE'nin yüksek düzeyde inhibisyonunu göstermiştir. Zeytin yaprağı ekstraktının uygulanması PAI-1 seviyesini düşürmedi ancak plazma MDA seviyelerinde bir azalmaya yol açtı. Sonuç: Bu sonuçlar, zeytin yaprağı ekstraktı tüketiminin yaşlanmayı yavaşlatabileceğini ve nörodejeneratif hastalıklar, kardiyovasküler hastalıklar gibi yaşa bağlı hastalık riskini azaltabileceğini göstermektedir. Bu etki, en azından kısmen ekstrakte bulunan polifenollerin antioksidan özelliklerine bağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Aging is one of the natural, continuous, complex and progressive biological processes that are part of the life of every human being anditsreal cause has not yet been determined. The main objective of this work is to study in-vitro and in-vivothe anti-aging effects of oleuropein. Methods: The antioxidant activity of olive leaf extract (20% oleuropein) was estimated by scavenging activity methods against DPPH, ABTS, superoxide anion radicals and by phosphomolibdate reduction method for total antioxidant capacity. Acetylcholine esterase activity was measuredin vivo and in vitro using male wistar rats. Plasma levels of PAI-1 and MDA were assessed. Results: The results showed that the olive leaf extract has a high anti-free radical effect against the superoxide anion radicals, but comparable against DPPH and ABTS radicals. Its total antioxidant capacity has shown similar results compared to ascorbic acid.At the minimum concentration of extract / standard (10 g / ml), ascorbic acid had activity values corresponding to 42% ± 0.01, whereas at the highest concentration (i.e. 50 g / ml) the ascorbic activity values were 85% ± 0.01. The in vivo and in vitro analysis of the acetylcholine esterase in the extract (IC50 = 38.032, ± 2.71) demonstrated a high level of inhibition of AChE in the OLE + D-galactose group compared to the D-galactose group.The administration of olive leaf extract did not reduce the level of PAI-1 but led to a decrease in the plasma levels of MDA. Conclusion: These results show that the consumption of olive leaf extract can slow down aging and reduce the risk of age-related diseases such as neurodegenerative diseases, cancer, cardiovascular diseases. This effect can be attributed at least in part to the antioxidant properties of the polyphenols present in the extract.