Irak'ta (Musul şehri) ilköğretim düzeyinde uzaktan eğitim sisteminin seviyesi
The level of the distance education system at the primary education level in Iraq (Mosul city)
- Tez No: 688896
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM ÇİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: uzaktan eğitim, e-öğrenme, açık öğretim, yüz yüze eğitim, distance education, e-learning, open education, face-to-face education
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırma, Irak Eğitim Bakanlığı'na bağlı (özel-devlet) ilkokullarda faaliyet gösteren uzaktan eğitim sisteminin uygulanmasında e-öğrenmeyi analitik açıklama ve anketin kullanımıyla tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma hem araştırmacılara hem de eğitim kurumlarına hizmet eden önemli sonuçlar sağlamada büyük rolü olan uzaktan eğitim alanında internet uygulamalarını kullanmanın sorunlarını belirlemek için önemli amaç ve ilkeleri güçlendirmektedir. Cinsiyet, kurum, mesleki kıdem, eğitim durumu, branş ve uzaktan eğitim bilgisine göre ayrımcılığın belirlenmesi amacıyla T-testi hesaplamaları ve varyans analizi yapılmıştır. Birinci bölümde Musul şehrinde uzaktan eğitim ile ilgili her şey ve e-öğrenme uygulamalarının detayları tanımlanmış ve bu alanda daha önce yapılmış bazı çalışmalardan bahsedilmiştir. İkinci bölüm, veri toplamak için kullanılan yöntemin bir tanımını ve her adımın bir açıklamasını içeriyor. Üçüncü bölümde veriler istatistik programına girilmiş ve çalışmanın sonuçları çıkarılmıştır. Daha sonra dördüncü bölümde sonuçlar tartışılmış ve bulguların ışığında araştırmacı gerekli önerileri koymuştur. Öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik tutum düzeyleri ortalama değere yakın olmakla birlikte negatif çıkmıştır. Cinsiyet, yılların deneyimi, eğitim düzeyi ve branşın uzaktan eğitime yönelik tutumunda anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur. Ayrıca, öğretmenlerin devlet okullarında mı yoksa özel okullarda mı çalıştıkları, uzaktan eğitim hakkında bilgisi olan veya olmayan öğretmenler ile uzaktan eğitime yönelik tutumları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to identify the use of distance education operating in primary schools affiliated to the Iraqi Ministry of Education (private-state). In the implementation of the e-learning system, the analytical description questionnaire and the researcher questionnaire. This study strengthens important aims and principles to identify the problems of using internet applications in the field of distance education, which has a major role in providing important results that serve both researchers and educational institutions. Gender, institution, professional seniority, education level, branch and calculations and variance analysis were performed. T-test calculations and analysis of variance were performed to determine discrimination according to distance education knowledge. In the first chapter, everything related to distance education and the details of e-learning applications in the city of Mosul are described and some previous studies in this field are mentioned. The second part contains a description of the method used to collect data and a description of each step. In the third part, the data were entered into the statistical program and the results of the study were obtained. Afterwards, the results were discussed in the fourth chapter and the researcher made the necessary suggestions in the light of the findings. Although teachers' attitudes towards distance education were close to the average value, they were negative. It was found that there was no significant difference between gender, years of experience, education level and the attitude of the branch towards distance education. In addition, a significant difference was found between teachers' attitudes towards distance education and whether they work in public or private schools, with or without knowledge of distance education.