Paslanmaz çelik yüzeyinde niznfe2o4 nanopartikül ve schıff baz varlığında sentezlenen poli (o-aminobenzil alkol)'ün antikorozif özellikleri
Anticorrosive properties of poly (o-aminobenzyl alcohol synthesized on stainless steel surface in the presence of niznfe2o4 nanoparticle and schiff base
- Tez No: 689072
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TUNCAY ÖZYILMAZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ CUMALİ ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: korozyon, iletken polimer, Schiff bazı, nanopartikül, o-aminobenzil alkol, elektropolimerizasyon, corrosion, conductive polymer, Schiff base, nanoparticle, o-aminobenzyl alcohol, electropolymerization
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Metallerin fiziksel ve kimyasal olarak aşınması şeklinde tanımlanabilecek korozyon, günümüzün gelişen teknolojisine rağmen insanlığa çok ciddi zararlar verebilen önemli bir olaydır. Bu zararların önüne geçmek için iletken polimer kaplamaların uygulanması oldukça önemlidir. Günümüzde paslanmaz çelik çok yüksek korozyon direncine sahip olduğundan endüstriyel uygulamalarda en çok kullanılan metallerdendir. Paslanmaz çeliğin yüksek korozyon direnci yüzeyinde oluşan Cr2O3 tabakası ile ilgilidir. Bu çalışmada, anilin türevi o-aminobenzil alkol(ABA) monomer sentez ortamına farklı miktarlarda ZnNiFe2O4 nanopartikülü ve farklı derişimlerde Schiff bazı bileşiği 2,6-di-tert-butil-4{(E)-[(4-hidroksifenil)imino]metil}fenol(TMO) eklenerek 316 paslanmaz çelik yüzeyine sentezlenen polimer filmlerin antikorozif özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Polimer filmler, 0,15 M LiClO4+asetonitril polimer kaplama banyosu içerisinde -0,20/1,80 V potansiyel aralığında 50 mV/s tarama hızında dönüşümlü voltametri (CV) tekniği ile 30 segmentte sentezlenmiştir. Çıplak SS, SS/ PABA, SS/PABA-TMO, SS/PABA-NP ve SS/PABA-TMO-NP elektrotların korozyon performansları %3,5 NaCl çözeltisi içerisinde açık devre potansiyeli-zaman, AC empedans ve anodik polarizasyon teknikleri kullanılarak incelenmiş olup SEM ve FTIR görüntüleriyle bu sonuçlar desteklenmiştir. Çalışma sonucunda sentez ortamına farklı miktarlarda eklenen NP, TMO ve NP-TMO'nun PABA polimer film yapısının değişimine neden olduğu ve korozyon koruma performansını arttırdıkları gözlenmiştir. Korozyon davranışındaki bu olumlu gelişme, TMO ve NP'nin homopolimer film gözenek yapısının değişimine bağlanmıştır. 2021, 72 sayfa
Özet (Çeviri)
Corrosion is the physical and chemical erosion of metals and a momentous even that can cause serious harm to humanity despite today's developing technology. To prevent these damages, application of conductive polymer coatings is very important. Nowadays, stainless steel is one of the most used metals in industrial applications due to its very high corrosion resistance. In this work, it was aimed to determine the anticorrosive properties of polymer films synthesized on the surface of 316 stainless steel by adding different amounts of ZnNiFe2O4 nanoparticles and Schiff base 2,6-di-tert-butyl-4-{(E)- [(4-hydroxyphenyl)imino]methyl}phenol (TMO) in different concentrations to the aniline derived o-aminobenzyl alcohol (ABA) monomer synthesis medium. Polymer films were synthesized in 30 segments by cyclic voltammetry (CV) technique at a scanning rate of 50 mV/s at a potential range of -0.20/1.80 V in a 0.15 M LiClO4 acetonitrile polymer coating bath. The corrosion performances of bare SS, SS/ PABA, SS/PABA-TMO, SS/PABA-NP and SS/PABA-TMO-NP electrodes were investigated using open circuit potential-time, anodic polarization, and AC impedance techniques in 3.5% NaCl solution. These results were supported by SEM and FTIR images. As a result of the study, it was observed that NP, TMO and NP-TMO added to the synthesis medium in different amounts caused the PABA polymer film structure to change and increased the corrosion protection performance. This positive improvement in corrosion behavior was attributed to the change in the homopolymer film pore structure of TMO and NP. 2021, 72 pages