Beden kitle indeksi 25 ve üstünde olan hastalarda bağlanma stillerine göre kaygı ve depresyon düzeylerinin ölçülmesi
Measurement of anxiety and depression levels according to attachment styles in patients with body mass index 25 and above
- Tez No: 689288
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNTER DİLSİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: BKi, Erişkin Bağlanma, Bağlanma Stilleri, Depresyon, Anksiyete, Fazla Kilolu, Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği, Obezite, BDÖ, BAÖ, YİYE-II, BMI, Adult Attachment, Attachment Styles, Depression, Anxiety, Overweight, Three Dimensional Attachment Styles Scale, Obesity, BDI, BAI, ECR-R
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Amaç: Beden kitle indeksi 25 ve üstünde olan hastalarda bağlanma stillerine göre kaygı ve depresyon düzeylerinin ölçülmesi, beden kitle indeksine göre karşılaştırılması, bağlanma stillerine göre kaygı ve depresyon düzeylerinin birbiri arasında karşılaştırılması, yaş dönem özelliklerine göre karşılaştırılması ve cinsiyete göre karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Zonguldak ilinde, 3 ay süresince, 18 yaş üstü kişiler üzerinde gönüllülük esasına göre çevrimiçi anket metodu uygulanmıştır. Araştırmamız tanımlayıcı, kesitsel tipte ve analitik özellikleri bulunan bir araştırmadır. Araştırmamızda bilgilendirme ve onam formu, araştırmacı tarafından hazırlanan sosyodemografik veri ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği ve Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği kullanılmıştır. IBM SPSS 21.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmamız sonucunda beden kitle indeksine göre fazla kilolu bireyler ile obez olan bireyler için ölçeklere göre bağlanma türleri açısından anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edildi. Beden kitle indeksine göre fazla kilolu bireyler ile obez olan bireyler için ölçeklere göre depresyon ve anksiyete skorları açısından anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edildi. Araştırmamızda yapılan korelasyon analizinde ölçekler arasında pozitif ve negatif yönlü ilişkiler elde edildi. Sonuçlar: Araştırmamızda fazla kilolu ve obez bireyler arasında bağlanma stilleri, anksiyete ve depresyon seviyeleri arasında farklılık tespit edilmedi. Ölçek türleri arasında kendi aralarında ilişkiler ve farklılıklar tespit edildi. Araştırmamızda dört ve üç boyutlu bağlanma stillerini ölçen bu iki ölçek arasında içerdikleri popülasyonlar arasında benzerlikler olsa da bazı gruplamalarda farklar olduğu da görüldü ve ikisinin ifade ettiği bağlanma türleri arasında geçişler olduğu anlaşıldı. Araştırma sonuçlarımız BKİ, bağlanma stilleri, anksiyete ve depresyon seviyeleri açısından daha ayrıntılı incelemelere zemin hazırlayacak ve yapılacak müdahale ve tedavi uygulamaları için literatüre katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: It is aimed to measure anxiety and depression levels according to attachment styles in patients with a body mass index 25 and above, to compare; anxiety and depression levels according to attachment styles between each other, age-period characteristics and gender. Materials and Methods: In Zonguldak province, online survey method was applied, for three months, on voluntary basis over 18 years of age. Our research is a descriptive, cross-sectional study with analytical features. In our study, informed consent form, sociodemographic da ta scale prepared by the researcher, Experiences in Close Relationship Inventory-II, Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Scale and Three Dimensional Attachment Styles Scale were used. IBM SPSS 21.0 program was used. Findings: As a result of our study, it was found that there was no significant difference between overweight individuals and obese individuals in terms of attachment types according to scales. According to the body mass index, it was found that there was no significant difference in terms of depression and anxiety scores for overweight individuals and obese individuals according to scales. In the correlation analysis performed in our study, positive and negative correlations were found between scales. Results: In our study, no difference was found in attachment styles, anxiety and depression levels between overweight and obese individuals. Relationships and differences among scale types were determined. Although there were similarities between the populations between these two scales measuring four and three-dimensional attachment styles, it was also observed that there were differences in some groups, and it was understood that there were transitions between the attachment types expressed by the two. Our research results will lay the groundwork for more detailed investigations in terms of BMI, attachment styles, anxiety and depression levels, and will contribute to the literature for intervention and treatment practices.