Coronavirüs (COVID-19) enfeksiyonu geçirmiş hastalarda retinanın optik koherens tomografi anjiografi (OKTA) bulguları ile değerlendirilmesi
Evaluation of the retinal with optical coherence tomography angiography (OCTA) findings in patients with coronavirus (COVID-19) infection
  1. Tez No: 689289
  2. Yazar: GİZEM GÜRBOSTAN SOYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABİT KİMYON
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Coronavirüs, Optik kohorens tomografi anjiyografi, Foveal avasküler alan, Retina, Coronavirus, Optical coherence tomography angiography, Foveal avascular area, Retina
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın amacı COVID 19 enfeksiyonu geçiren erişkin ve çocuk hastaların optik kohorens tomografi anjiyografi (OKTA) bulgularını aynı demografik özelliklere sahip erişkin ve çocuk sağlıklı gönüllülerin OKTA bulguları ile karşılaştırmaktır. Covid enfeksiyonu geçiren 157 erişkin hastanın sağ gözü, 168 sağlıklı erişkin gönüllünün sağ gözü ve covid enfeksiyonu geçiren 40 çocuk (6-18) hastanın sağ gözü, 44 çocuk (6-18 yaş) sağlıklı gönüllünün sağ gözü çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil olan tüm gruplara göz muayenesi yapıldı ve OKTA çekildi. OKTA bulguları değerlendirildi. Retinal derin kapiller kan akım alanı (RDKKAA) değerleri çocuk covid geçiren grupta (ÇCGG) çocuk sağlıklı kontrol grubuna (ÇSKG) göre anlamlı olarak yüksekti (p=0,001). Derin nazal dansite (DND) , derin inferior dansite (DID) ve derin parafoveal dansite (DPD), ÇCGG'de ÇSKG'ye göre anlamlı derecede düşüktü (p=0,034, p=0,029, p=0,022 sırasıyla). RPKVD dişk içi ölçümleri ise ÇCGG'de ÇSKG'ye göre anlamlı derecede yüksekti(p=0,025). Erişkin covid geçiren grup (ECGG) ile erişkin sağlıklı kontrol (ESKG) grubunun OKTA ölçümleri arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Bizim çalışmamızda çocuklarda covid geçiren grup ve sağlıklı kontrol grubu arasında OKTA ölçümleri arasında anlamlı farklar saptanmıştır. Covid enfeksiyonu geçiren hastalarda retinal mikrovasküler değişiklikler oluşabilir ve bu hastaların uzun dönem retinal değişiklikler açısından takipleri yapılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the optical coherence tomography angiography (OCTA) findings of adult and pediatric patients infected COVID 19 and OCTA findings of adult and pediatric healthy volunteers in same demographic characteristics. The right eye of 157 adult patients infected covid , the right eye of 168 healthy adult volunteers, the right eye of 40 children (6-18) patients infected covid, and the right eye of 44 children (6-18 years old) healthy volunteers were included in the study. All groups included in the study underwent eye examination and OCTA was taken. OCTA findings were evaluated. Retinal deep capillary blood flow area (RDCCAA) values were significantly higher in the pediatric covid-affected group (CCGG) than in the pediatric healthy control group (CSCG) (p=0.001). Deep nasal density (DND), deep inferior density (DID), and deep parafoveal density (DPD) were significantly lower in MCDD than in MCCG (p=0.034, p=0.029, p=0.022, respectively). On the other hand, RPKVD intradental measurements were significantly higher in MCDD compared to MCCG (p=0.025). There was no significant difference between the OCTA measurements of the adult covid group (ECGG) and the adult healthy control (ESCG) group. In our study, significant differences were found in OCTA measurements between the covid group and the healthy control group in children. Retinal microvascular changes may occur in patients with covid infection, and these patients can be followed up for long-term retinal changes.