İntramüsküler penisilin enjeksiyonunda soğuk sprey uygulamasının enjeksiyon ağrısına etkisinin değerlendirilmesi
The evaluation of the effect of cold spray application for the pain of enjection in the enjection of i̇ntramuscular penicilin
- Tez No: 689298
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN AVŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, enjeksiyon, hemşirelik, nonfarmakolojik yaklaşım, soğuk sprey, Cold spray, injection, nonpharmacological approach, nursing, pain
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu araştırma çocuklarda intramüsküler penisilin enjeksiyonu ile ilişkili ağrıyı azaltmada soğuk sprey uygulamasının etkisini değerlendirmek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Yarı deneysel türde olan bu araştırmanın evrenini; 10 Mart-10 Haziran 2021 tarihleri arasında Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk acil servisine intramüsküler penisilin enjeksiyonu için başvuran hastalar oluşturdu. Araşrırmanın örneklemini ise araştırmaya alınma kriterlerine uyan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 7-17 yaş aralığında ki 55 çocuk oluşturdu. Ardışık iki enjeksiyon uygulamasının ilkinde soğuk sprey uygulaması, ikincisinde ise standart enjeksiyon uygulaması yapılarak algılanan ağrı değerlendirildi. Verilerin toplanmasında Kişisel bilgi formu ve Görsel Kıyaslama Ölçeği kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, minimum, maksimum gibi tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra parametrik testlerden yararlanıldı. Bulgular: Araştırma sonucunda, standart enjeksiyon uygulaması ortalama VAS skorunun (7.271.59) anlamlı olarak enjeksiyon öncesi yapılan soğuk sprey uygulaması ortalama VAS skorundan (4.551.87) yüksek olduğu saptandı(p0.05). Olguların VAS ağrı skorları ile yaş grupları arasında ki ilişki incelendiğinde soğuk sprey ve standart enjeksiyon uygulamalarının VAS ortalama skorları ile yaş grupları arasında anlamlı farklılık bulunmadı (p>0.05). Sonuç: Çocuklarda intramüsküler penisilin enjeksiyonu uygulamasında soğuk sprey kullanmanın enjeksiyon ağrısını azaltmada etkili bir yöntem olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
The Evaluation of the Effect of Cold Spray Application for the Pain of Enjection in the Enjection of İntramuscular Penicilin Aim: This study was conducted to evaluate the effect of cold spray application in reducing pain associated with intramuscular penicillin injection in children. Material and method: The universe of this research, which is of a semi-experimental type; Patients who applied to the pediatric emergency department of Van Regional Training and Research Hospital for intramuscular penicillin injection between March 10 and June 10, 2021. The sample of the study consisted of 55 children aged 7-17 who met the inclusion criteria and agreed to participate in the study. Perceived pain was evaluated by applying cold spray in the first of two consecutive injections and by applying a standard injection in the second. Personal information form and Visual Comparison Scale were used to collect data. In the evaluation of the data, descriptive statistics such as frequency, percentage, arithmetic mean, standard deviation, minimum and maximum, as well as parametric tests were used. Results: As a result of the research, it was determined that the mean VAS score of the standard injection application (7.27±1.59) was significantly higher than the mean VAS score of the cold spray application (4.55±1.87) before the injection (p0.05). When the relationship between the VAS pain scores of the cases and the age groups was examined, no significant difference was found between the mean VAS scores of the cold spray and standard injection applications and the age groups (p>0.05). Conclusion: It was determined that using cold spray in intramuscular penicillin injection in children is an effective method in reducing injection pain.