Tibialis anterior tendon transferi yapılan hastalarda klinik ve radyolojik sonuçlarımız
Our clinical and radiological results in patient who underwent tibialis anterior tendon transfer
- Tez No: 689385
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN ÖZKUL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Recurrent clubfoot, Tibialis anterior tendon transfer, Laaveg Ponseti score, radiographic evaluation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş ve Amaç: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi kliniğine dinamik supinasyon nüksü nedeniyle başvuran Tibialis anterior tendon transferi (TATT) yaptığımız hastaların klinik ve radyolojik sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 20 hastanın 34 ayağı retrospektif olarak incelendi. Hastalara öncesinde ponseti alçılama yöntemi uygulanmış olup dinamik supinasyon nüksü nedeniyle TATT uygulandı. Hastaların klinik durumu laavegponseti fonksiyonel değerlendirme skorlaması ile değerlendirildi. Hastaların AP ve Lateral ayak-ayak bileği grafileri çekildi. AP ve lateral grafilerde talus 1. Metatars açısı (TMA) ve talokalkaneal açı (TCA) ölçümü yapıldı. Bulgular: Hastaların %60'ı erkek, %40'ı kız idi.Yaş ortalamalarının 10,45 yıl (5-14 yıl), ameliyat yaşlarının kızlarda 4 yıl (2-5 yıl), erkeklerde 3 yıl (2-5 yıl), takip sürelerinin ise 6,95 yıl (2-9 yıl) olduğu görüldü. Hastaların cinsiyetlerine göre ponseti skoru incelendiğinde; erkeklerin sağ ayak ortalamaları (n=11) 82,36°, sol ayak ortalamalarının ise (n=9) 86,44° olduğu, kızların sağ ayak ortalamaları (n=7) 82,00°, sol ayak ortalamalarının (n=7) 84,14° olduğu saptandı. Hastaların cinsiyetlerine göre radyografileri incelendiğinde; erkeklerin AP-TCA sağ ayak ortalamaları 23,82°, sol ayak ortalamaları 26,11°, kızların sağ ayak ortalamaları 25,14°, sol ayak ortalamaları 25,57° idi. Erkeklerin AP-TMA sağ ayak ortalamaları 11,73°, sol ayak ortalamaları 7,44°, kızların sağ ayak ortalamaları 10,43°, sol ayak ortalamaları 8,71° olduğu saptandı. Erkeklerin Lateral TCA sağ ayak ortalamaları 25,73°, sol ayak ortalamaları 29,44°, kızların sağ ayak ortalamaları 25,57°, sol ayak ortalamaları 26,00° olduğu görüldü. Erkeklerin Lateral TMA sağ ayak ortalamaları 12,00°, sol ayak ortalamaları 13,78°, kızların sağ ayak ortalamaları 7,57°, sol ayak ortalamalarının 10,43° olduğu saptandı. Sonuçlar: Hastalarımızda görülen nüksler TATT ile düzeltilebilecek deformitelerdi.Ponseti alçılama sonrası görülen dinamik supinasyon nükslerinin tedavisinde uyguladığımız TATT'nin klinik ve radyolojik sonuçlarının iyi olduğunu düşünüyoruz. TATT dinamik supinasyon nüksünde oldukça etkili bir tedavi yöntemi olarak tercih edilebilir. Anahtar Kelime: Nüks çarpık ayak, Tibialis anterior tendon transferi, laaveg ponseti skoru, radyografik değerlendirme
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: This study aims to evaluate the clinical and radiological results of the patients, who were admitted to Dicle University Faculty of Medicine Hospital Orthopedic Clinic due to dynamic supination recurrence and underwent Tibialis Anterior Tendon Transfer (TATT). Material and Method: In the study, 34 legs of 20 patients were retrospectively analyzed. The patients had undergone Ponseti method previously, and TATT operation was performed due to dynamic supination recurrence. The clinical condition of the patients was evaluated by Laaveg-Ponseti functional evaluation score. AP and Lateral foot-ankle images of the patients were taken. Talus 1st metatarsal angle (TMA) and talocalcaneal angle (TCA) were measured in the AP and lateral images. Results: Of the patients, 60% was male and 40% was female.İt was seen that the average age was 10.45 years (5-14 years), the age of surgery was 4 years (2-5 years) for girls, 3 years (2-5 years) for boys, and the average follow-up period was 6.95 years (2-9 years). Looking at the Ponseti score according to the gender of the patients, it was found that the right foot averages (n=11) were 82.36°, the left foot averages (n=9) were 86.44° for boys, the right foot averages of girls (n=7) were 82.00°, and the left foot averages (n=7) were 84.14°. In the examination of the X-rays according to gender of the patients, the AP-TCA right foot average of boys was 23.82°, left foot average was 26.11°, and right foot average of girls was 25.14°, and left foot average was 25.57°. İt was found that the AP-TMA right foot average of boys was 11.73°, left foot average was 7.44°, and right foot average of girls was 10.43°, and left foot average was 8.71°. İt was seen that the lateral TCA right foot average of the boys was 25.73°, left foot average was 29.44°, and lateral TCA right foot average of the girls was 25.57°, and their left foot average was 26.00°.İt was found that the lateral TMA right foot average of the boys was 12.00°, left foot average was 13.78°, and right foot average of the girls was 7.57°, and their left foot average was 10.43°. Conclusions: Recurrences in our patients were deformities that could be corrected with TATT. We believe that the clinical and radiological results of the TATT, which we have performed in the treatment of dynamic supination recurrences observed after Ponseti method, were good. TATT can be preferred as a highly effective treatment method for dynamic supination recurrence.