Dinamik nüks talipes ekinovaruslu hastalara uygulanan tibialis anterior tendon transferinin ön ayak supinasyonuna etkisi
The effect of tibialis anterior tendon transfer on forefoot supination i̇n patients with dynamic recurrent talipes echinovarus
  1. Tez No: 700868
  2. Yazar: VOLKAN TURAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN TURHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Talipes ekinovarus, Ponseti yöntemi, Tibialis anterior tendon transferi, dinamik supinasyon deformitesi, Talipes equinovarus, Ponseti method, Tibialis anterior tendon transfer, dynamic supination deformity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Çalışmamızda nüks supinasyon deformitesi gelişen talipes ekinovaruslu hastalardauygulanan Tibialis anterior tendon transferi cerrahisinin ön ayak supinasyonu üzerine klinik ve fonksiyonel etkilerinin sunulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ekim 2014 – Aralık 2020 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji polikliniğine daha önce ponseti alçı tedavisi görmüş dinamik supinasyon deformitesi şikâyeti ile başvuran talipes ekinovaruslu hastalar değerlendirmeye alındı. Bu hastalardan; yine aynı klinikte genel anestezi altında tibialis anterior tendon transferi uygulanan ve cerrahi öncesi ile sonrası dönemde ayak ve yürüme analizi yapılmış olan hastalar çalışmaya dâhil edildi ve Retrospektif olarak arşiv kayıtları üzerinden değerlendirme yapıldı. Hastalara yürürken ve ayağına yük vermezken ayak muayenesi uygulandı. Hastaların ayak muayenesine ek olarak diz, kalça, omurga ve üst ekstremite muayeneleri de yapılarak eklem hareket açıklığı ölçümleri ve ekstremite deformiteleri (dinamik ya da statik) kayıt altına alındı. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen 15 hasta pre-op ve post-op basınç sensörlü yürüme platformuna çıkarılıp dinamik ve statik ayak analiz ölçümü yapıldı. Bu ölçümlerde ayak denge oranları, ayağın yere uyguladığı basınç kuvveti, ön ayağın temas yüzey oranı ve ayak bilek açısı değerlendirildi. Tibialis anterior tendon transferi sonrası opere olan ayaktaki denge oranında artış(p=0.002), ayağın yere uyguladığı basınç kuvvetinde artış (p=0,001) , o ayağın ön ayaktaki temas yüzey oranında artışın olduğu (p=0.034), ayak bilek açısında nötrale yaklaşma olduğu görüldü(P=0.0022). Sonuç: Tibialis anterior tendon transferinin nüks supinasyon deformitesi olan hastalardaki statik ve dinamik ayak ölçümlerini belirgin derecede düzelttiği ve ön ayak supinasyonunu belirgin derecede nötrale yaklaştırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of our study is to present the clinical an functional effects of tibialis anterior tendon transfer surgery on forefoot supination in patients with talipes equinovarus with recurrent supination deformity. Materials and methods: Patients with talipes equinovarus who admitted to the Orthopedics and Travmatology outpatient clinic of Düzce University Faculty of Medicine between October 2014 and December 2020 with the complaint of dynamic supination deformity who had previously been treated with ponseti plaster were evaluated. From these; patients who underwent tibialis anterior tendon transfer under general anesthesia in the same clinic and whosw foot and gait analysis were performed before and after surgery were included in the study and evaluated retrospectively through archive records. The patients were subjected to foot examination while walking and not weight bearing on their feet. In addition to foot examination, knee, hip, spine and upper exremity examinations were also performed, and joint range of motion measurements and extremity deformities (dynamic or static) were recorded. Results: Dynamic and static foot analysis measurements were performed on the pre-op and post-op pressure sensored walking pllatform of the 15 patients included in the study. It was observed that there was an increase in the balance ratio of the operated foot after the transfer(p=0.002), an increase in the pressure force applied by the operated foot to the ground(p=0.001), an increase in the contact surface ratio of the operated foot in the forefoot(p=0.034), and an approach to neutral in the ankle angle of the ankle in 15 of 16 operetad foots. Conclusion: It was observed from our study that tibialis anterior transfer surgery in patients with dynamic supination deformity obviously corrects the static and dynamic foot measurements and corrects the forefoot supination.