Geri Dön

The role of external actors in constitution-making processes: The case study of Syrian post-conflict constitution-making process

Anayasa-yapım sürecinde dış aktörlerin rolü: Çatışma sonrası Suriye anayasa-yapım süreci

  1. Tez No: 689528
  2. Yazar: MUSTAFA EMRE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OYA YEĞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 115

Özet

Bu araştırma, bir strateji olarak anayasa yapımına dayanan arabuluculuk yoluyla dış aktörlerin iç savaşlara müdahalesini ve bunun iç savaş süresini nasıl etkileyebileceğini araştırıyor. Anayasa yapımı, müzakere edilmiş bir çözüme ulaşmada giderek artan bir şekilde bir çatışma dönüştürme mekanizması olarak kullanılmaktadır. Dış aktörlerin müzakereli çözüm süreci kapsamındaanayasa yapımındaki rolünü ve bunun iç savaş süresi üzerindeki etkisini incelemek için, tezin teorik açıklaması taahhüt sorunlarına vurgu yapan pazarlık modeli kavramsal çerçevesinden yararlanmaktadır. Öncelikle veto-aktörü yaklaşımına göre, arabulucu sayısına odaklanarak dış aktörlerin müdahalelerinin iç savaşların süresi üzerindeki etkilerine ilişkin nicel bir analiz yapılmaktadır. İkinci olarak, Suriye üzerine bir vaka çalışmasıyla, arabuluculuk ve anayasa yapım girişimleriyle dış aktörlerin Suriye iç savaşı sırasındaki rolü araştırılmaktadır. Nicel analiz, arabuluculuklara ne kadar çok aktör katılırsa, iç savaşların o kadar uzun sürdüğünü; ancak bu arabuluculardan biri Birleşmiş Milletler (BM) ise, arabulucu sayısının iç savaş süresine etkisinin daha zayıf olduğunu göstermektedir. Birbirini destekleyen iki arabuluculuk inisiyatifi sonucu ortaya çıkan Suriye anayasa yapımı süreci, BM ve diğer dışarıdan devletler (Rusya, Türkiye ve İran'ın) anayasa yapım sürecindeki rollerine odaklanarak iç savaş süreci ve arabuluculuk arasındaki ilişkiyi incelemeye yönelik bir vaka çalışması olarak kullanılmıştır. Bu araştırma, anayasa yapımına dayalı birden fazla dış aktör tarafından yönetilen bir arabuluculuk stratejisinin pazarlık sürecini zorlaştırdığını ve dolayısıyla çatışma süresini uzattığını ileri sürmektedir.

Özet (Çeviri)

This research explores the external actors' intervention in civil wars via mediation that relies on constitution-making as a strategy and how it may impact civil war duration. Constitution-making is increasingly used as a conflict transformation mechanism in reaching a negotiated settlement. To examine the role of external actors in constitution-making within the broader process of negotiated settlements and its effect on civil war duration, the thesis' theoretical explanation draws from the bargaining framework, with its emphasis on commitment problems. First, based on the veto-player approach, I conduct a preliminary quantitative analysis on the effects of external actors' intervention on the duration of civil wars by focusing on the number of mediators. Second, with a case study on Syria, I explore the role of external actors in the mediation and constitution-making efforts during the Syrian civil war. The quantitative analysis shows that the more actors involved in mediations, the longer the civil wars last; however, if the United Nations (UN) is one of those mediators, then the impact of the number of the mediators on civil war duration is weaker. Syrian constitution-making process, which is an outcome of two reinforcing mediation attempts, is used as a case study to examine the relationship between civil war duration and mediation by focusing on the constitution-making process that includes the UN and other external states, namely Russia, Turkey, and Iran. This research suggests that a mediation strategy led by multiple external actors that relies on constitution-making makes the bargaining process more difficult and thus lengthens the conflict duration.

Benzer Tezler

  1. Le rapport des droits de l'homme au politique: Lefort et Rancière

    İnsan haklarının politik-olan bağlantısı: Lefort ve Rancière

    EYLEM YOLSAL MURTEZA

    Doktora

    Fransızca

    Fransızca

    2022

    FelsefeGalatasaray Üniversitesi

    Felsefe Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ALİYE KARABÜK KOVANLIKAYA

  2. Toplumsal algının şekillendirilmesi sürecinde medyanın ahlaki panik üretiminin örnek olaylarla incelenmesi

    Examination of moral panic production of the media during the process of shaping the social perception with cases

    BİLAL SÜSLÜ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    GazetecilikEge Üniversitesi

    Genel Gazetecilik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÜLİZ ULUÇ

  3. Yapay zekâ ve demokrasi

    Artificial intelligence and democracy

    AYŞE NUR YAZICILAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    HukukGalatasaray Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ŞULE ÖZSOY BOYUNSUZ

  4. European Union and Turkey: Mobility and in/security

    Avrupa Birliği ve Türkiye: Hareketlilik ve güvenlik(siz)lik

    ÇAĞLA LÜLECİ SULA

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2021

    Uluslararası İlişkilerİhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HATİCE PINAR BİLGİN