Geri Dön

Building state capacity: The uneven territorial reach of the Turkish state during the Republican Era

Devlet kapasitesinin inşası: Cumhuriyet Döneminde Türkiye devletinin düzensiz bölgesel erişimi

  1. Tez No: 689534
  2. Yazar: ALPER YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERK ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiye Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 107

Özet

Bu tez, Türkiye Cumhuriyeti'nin erken döneminde Türk devlet kapasitesinin inşa sürecini incelemektedir. Bu tez, sivil toplumu kontrol etmek ve düzenlemek için devletin bölgesel erişimini devlet kapasitesini inşa etmenin ön koşulu olarak görmektedir. Devlet ve devlet kapasitesi ile ilgili literatür, siyasi iktidarın ve devletin varlığını sürdürmek için devlet kurumlarının ve devlet personelinin sivil topluma nüfuz etme yoluyla bölgesel siyasi iktidarın sürekli korunmasının gerekliliğini vurgulamaktadır. Bu anlamda devlet kendi kurumlarını ve personelini merkezden çevreye yaymak zorundadır. Bu çaba, devletin bölgesel erişim sürecini oluşturur. Ancak literatürün de belirttiği gibi topraklarda devlete meydan okuyanların varlığı nedeniyle devlet topraklara eşit olarak ulaşamamaktadır. Bu savlardan hareketle, bu tez, Türk devletinin, devlet kapasitesini inşa etmek için Umumi Müfettişlik ve Halkevleri gibi iki devlet kurumu aracılığıyla toprak erişimi sürecine odaklanmaktadır. Ancak, bölgede bölgesel ve örgütsel meydan okuyucuların varlığından dolayı, Cumhuriyetçi seçkinler bu devlet kurumlarını bölgede eşit olmayan bir şekilde kurmuşlardır. Umumi Müfettişlik'i daha çok bölgesel meydan okuyucuların bulunduğu doğu illerinde kurmayı tercih ederken, Halkevleri'ni daha çok örgütsel meydan okuyucuların yaşadığı batı illerinde açmayı tercih ettiler. Meydan okuyanlar ve Cumhuriyetçi seçkinlerin kararları arasında nedensel mekanizmalar oluşturmak için kullandığım nitel yöntemin yanı sıra, çeşitli araştırmalardan ve arşivlerden topladığım veri kümesine dayalı olarak nedensel mekanizmalar üzerine ampirik analizler sunmak için nicel yöntemi kullanıyorum. Niteliksel ve niceliksel kanıtlardan hareketle, Cumhuriyetçi seçkinlerin bu devlet kurumlarını kurmaya karar verirken meydan okuyanların yerini dikkate aldıkları sonucuna varıyorum. Bu seçim prosedürü, Türk devletinin eşit olmayan toprak erişimiyle sonuçlanmıştır. Sonuç olarak, Cumhuriyetçi seçkinlerin, Türk devletinin eşit olmayan toprak erişimi nedeniyle bölgede eşit olmayan devlet kapasitesi inşa ettiği sonucuna varıyorum.

Özet (Çeviri)

This thesis examines the process of building Turkish state capacity in the early period of the Turkish Republic. This thesis regards the territorial reach of the state in order to control and regulate civil society as the prerequisite for building state capacity. The literature on state and state capacity emphasizes the necessity of continuous protection of territorial political power through penetration of the state institutions and state personnel into civil society to perpetuate the existence of political power and state. In this sense, the state has to radiate its institutions and personnel from the center to the periphery. This effort constitutes the process of the territorial reach of the state. However, as the literature indicates, due to the existence of challengers to the state in the territory, the state does not evenly reach the territory. Based on these arguments, this thesis focuses on the process of the territorial reach of the Turkish state through two state institutions, namely Umumi Müfettişlik (the Inspectorates-General) and Halkevleri (People's Houses), in order to build the state capacity. However, due to the existence of territorial and organizational challengers in the territory, the Republican elites had unevenly established these state institutions in the territory. They preferred to establish Umumi Müfettişlik in mainly eastern provinces where territorial challengers existed while opening Halkevleri in mainly western provinces where organizational challengers lived. In addition to the qualitative method that I use to construct causal mechanisms between challengers and the decision of the Republican elites, I employ the quantitative method to present empirical analysis on the causal mechanisms based on the dataset that I collected from various studies and archives. Moving from qualitative and quantitative evidence, I conclude that the Republican elites took the location of challengers into consideration while deciding to establish these state institutions. Thus, the Republican elites built unequal state capacity in the territory because of the uneven territorial reach of the Turkish state.

Benzer Tezler

  1. Yüzeysel temeller

    Shallows foundations

    HAYDAR TANER KARAKEÇELİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. TUĞRUL ÖZKAN

  2. The role of international organizations on building state capacity for environmental migration management: A case study of Kenya

    Uluslararası örgütlerin çevresel göç yönetimi kapsamında devlet kapasitesi oluşturmada rolü: Kenya örneği

    BEGÜM BAŞARAN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    Siyasal BilimlerTOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi

    Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. BAŞAK YAVÇAN MERİÇ

  3. The role of Turkish civilian power in Somali state building process

    Somali'nin devlet inşa sürecinde Türkiye sivil iktidarın rolü

    SALAD SHEİKH YUSUF ADDOW

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2015

    Uluslararası İlişkilerSakarya Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. MURAT YEŞİLTAŞ

  4. Gine-Bissau'da devlet inşası ve devlet kapasitesinin güçlendirilmesi politikaları

    State building and capacity strenghtening policies in Guinea Bissau

    BRAİMA DJAMANCA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Kamu YönetimiSakarya Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ÖZER KÖSEOĞLU

  5. İdari kapasite: Teorik ve güncel tartışmalar

    Administrative capacity: Theoretical and current debates

    EZGİ ÇOLAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Kamu YönetimiHacettepe Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUHİTTİN ACAR