İlköğretim 5. ve 6. sınıf öğrencilerinin görsel sanatlar dersinde bilim kavramının imge boyutunda değerlendirilmesi
Evalution of image dimension of science concept of 5th and 6th grade students in visual art course
- Tez No: 689548
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET EMİN KAYSERİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: bilim, imge, ilköğretim, çocuk resimleri, science, image, primary school, children's pictures
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, İlköğretim 5. ve 6. Sınıf öğrencilerinin Görsel Sanatlar dersinde yapmış oldukları ''bilim'' konulu resimleri bilim denilince imge bağlamında ne anladıklarını incelemektir. Yöntem: Bu araştırmada Betimsel Araştırma Yöntemi kullanılmıştır. Çalışma üç farklı aşamaya göre şekillenmiştir. İlk aşamada öğrencilere Bilime Karşı Tutum Ölçekleri doldurtulup“bilim”konulu resimler yaptırılmıştır. Uygulamaya bir ders saati (40 dakika) ayrılmıştır. İkinci aşamada elde edilen 255 resim ve 255 Bilime Karşı Tutum Ölçeği bir havuzda toplanılmış ve içerisinden yansız atama yöntemi kullanılarak 200 resim ve 200 adet bilime karşı tutum ölçeği seçilmiştir. Yapılan resimler, üç öğretim üyesi ve farklı okullarda görev yapan beş Görsel Sanatlar ders öğretmeni tarafından, Resim Değerlendirme Formu kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: İlköğretim 5. Ve 6. Sınıf öğrencilerinin bilim temalı yaptıkları çalışmalar ve doldurdukları Bilime Karşı Tutum Ölçekleri incelendiğinde; öğrencilerin resimlerinde bilim kavramının ilgi düzeylerinin imge boyutunda yeterli olmadığı, öğrencilerin bilime karşı tutumlarının yeterliliğinin yüksek düzeyde olduğu söylenebilir. Resim Değerlendirme Formu puanları açısından aralarında 5. Sınıf öğrencilerinin lehine fark olduğu, Bilime Karşı Tutum Ölçeği puanları açısından aralarında fark olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç: Öğrencilerin bilime karşı tutum puanları arttıkça bilim kavramının imge boyutu yeterlilik puanlarının arttığı saptanmıştır..
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to analyze what the 5th and 6th-grade students understand as an image when it comes to science, based on the“science”-themed pictures they painted in the Visual Arts course. Method: The Descriptive Research Method was used in this study, which was shaped according to three different stages. At the first stage, students were asked to fill in Attitude Towards Science Scale (ATSS) and paint“science”-themed pictures in one course hour (40 minutes). In the second stage, 255 pictures and 255 Attitude Towards Science Scales were collected in a pool, and 200 of each were selected using the random assignment method. The pictures were evaluated using the Picture Evaluation Form, by three faculty members and five Visual Arts teachers working in different schools. Findings: The analysis of the students' science-themed works and ATSS demonstrated that the students' interest level in the concept of science in the pictures was not adequate in the image dimension, and the students' attitudes towards science was highly adequate. There was a difference in favor of the 5th-grade students in terms of Picture Evaluation Form scores, and no difference between the 5th and 6th graders in terms of their ATSS scores. Conclusions: As the students' attitude scores towards science increased, the adequacy scores of the image dimension of the concept of science increased.