Pandemi döneminde prematüre bebekleri olan annelerin bilinçlilik seviyelerine bebeklere nörogelişimsel destek programının rolü ve etkisi
He role of neurodevelopmental support program for babies on the awareness levels of mothers with premature babies during the pandemic period
- Tez No: 689562
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA ASQAROVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Sağlık Eğitimi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Neurology, Health Education, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Annelerin Bilinçlilik Seviyesi, Nörogelişim, Nörogelişimsel Destek Programı, Prematüre Bebek, Prematüre Bebek Sahibi Anne, Consciousness Level of Mothers, Neurodevelopment, Neurodevelopmental Support Program, Premature Baby, Mother with Premature Baby
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada prematüre bebeklerin nörogelişimsel durumları, annelerinin bilinçlilik seviyeleri ve pandemi sürecindeki destek programlarının önemi incelenmiştir. Annelerin bilinçlilik seviyesinin bebeklerin nörogelişimsel sürecine etkisinin olabileceğini düşünerek, annelerin bebeklerin nörogelişimsel süreçleri hakkındaki bilinç seviyelerini ölçmek ardından bu doğrultuda pandemi sürecinin etkileri de göz önüne alınarak nörogelişimsel destek programı yapmak ve etkinliğini değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışmaya 6-36 ay arasında prematüre bebeğe sahip olan anneler katılmıştır. Nicel ve nitel testler kullanılarak değerlendirmeler yapılmıştır. Preamtüre bebeklerin duyusal süreçler hakkında zorluklar yaşadıkları görülmüştür. Nörogelişimsel destek programının annelerin bilinçlilik seviyesine anlamlı sonuçları oluşmuştur. Nörogelişimsel risk altındaki bebeklere ulaşılması değerlendirilmesi ve takibinin yapılması için önemli sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the neurodevelopmental status of premature babies, the level of consciousness of their mothers and the importance of support programs during the pandemic process were examined. Considering that the level of consciousness of mothers may have an effect on the neurodevelopmental process of babies, it was aimed to measure the level of consciousness of mothers about the neurodevelopmental processes of babies, and then to make a neurodevelopmental support program and evaluate its effectiveness, taking into account the effects of the pandemic process in this direction. Mothers who had premature babies between 6-36 months participated in the study. Evaluations were made using quantitative and qualitative tests. It has been observed that preterm infants have difficulties about sensory processes. The neurodevelopmental support program had significant results on the level of consciousness of mothers. Important results have been achieved for reaching, evaluating and following up babies at neurodevelopmental risk.