Aralıklı açlığın gece kan basınç düzeyleri üzerine etkisi
The effect of intermittent fasting on night time blood pressure values
  1. Tez No: 689621
  2. Yazar: ASLI HİLAL YILMAZ YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM ADAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: hipertansiyon, aralıklı açlık, prevelans, hypertension, intermittent fasting, prevalence
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç:Hipertansiyon prevelansı en yüksek olan önlenebilir hastalıklardan biridir. Yaşam tarzı risk faktörlerine maruziyetin artması sonucu prevelansı günden güne artmaktadır. Yüksek kalorili diyet neticesinde oluşan obezitekardiyovasküler risk faktörlerinden biri olmakla birlikte kişide HT gelişme riskini artırmaktadır.Son zamanlarda popüler olan aralıklı açlık diyeti kişide daha iyi bir glikoz kontrolü sağlamakla birlikte kilo kaybı ve kan basıncı (KB) düzeylerinde iyileşme sağlamaktadır.Biz çalışmamızda uzamış aralıklı açlığın gece KB düzeylerine etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem:Çalışmaya Ocak 2021 ve Mart 2021 tarihleri arasında Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji ve Aile Hekimliği polikliniklerine ayaktan başvuran ve endikasyon dâhilinde 24 saatlik ambulatuvar kan basınç moniterizasyonu yapılan 125 hasta değerlendirildi. Bu hastaların 30'uendikasyon sağladığı için çalışmaya dâhil edildi. Gece sistolik kan basıncı 120 mm Hg ve üstü ve/veya gece diyastolik kan basıncı 70 mm Hg ve üstü olan hastaların gece hipertansiyonu olduğu kabul edildi. Bu hastalara akşam saat 18.00'den itibaren katı gıda almamaları ve yatmadan 3 saat öncesinde sigara, çay ve kahve içmemeleri tavsiye edildi. 1 aylık diyet sonrasında hastalara ikinci defa 24 saatlik tansiyon holtermoniterizasyonuyapılarak sonuçlar kararlaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya toplam 30 hasta dâhil edildi (yaş ortalaması 54,60 ± 9,71 yıl, %63,3'ü erkek). Aralıklı açlık sonrası yapılan ikinci 24 saatlik tansiyon holter moniterizasyonunda gece sistolik/diyastolik kan basıncı ölçümleri 120/70 mm Hg'nın altına düşenler düzelme olan grup (n=13) %43,3, düşmeyenler ise düzelme olmayan grup (n=17) %56,7 olmak üzere ikiye ayrıldı. Gece kan basınç düzeylerinde düzelme olmayan grupta ortalama kilo ve BSA değerleri düzelme olan gruba göre anlamlı derecede daha düşüktü. Diğer antropometrik ölçümler, risk faktörleri, lipid paneli ve böbrek fonksiyon parametleri ve kullandıkları ilaçlar değerlendirildiğinde iki grup arasında anlamlı fark görülmedi. Gruplar arası yemek ve yaşam tarzı alışkanlıkları karşılaştırıldığında gece atıştırmalık alışkanlığı olanlarda gece kan basınç düzeyinde düzelmeme oranı daha yüksek bulundu. Gece kan basınç düzeyleri düzelen grupta 24 saatlik tansiyon holter değerleri karşılaştırıldığında ikinci kez yapılan total diyastol, gece sistolik ve diyastolik değerleri ilk ölçüme göre anlamlı derecede düşük saptandı. Gruplar arası kan basınç düzeyleri karşılaştırıldığında total diyastolik, gece sistolik ve gece diyastolik fark değerleri düzelme olan grupta anlamlı derecede daha fazla düşüş mevcuttu. Sonuç: Gece hipertansiyonu yemek ve yaşam tarzı alışkanlıklarının değiştirilmesi ile kontrol altına alınabilir. Uzamış gece açlığı gece hipertansiyonunu etkili biçimde tedavi edebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Hypertension is one of the most common and preventable diseases. Its prevalence is increasing day by day as a result of increased exposure to lifestyle risk factors. Obesity, one of the cardiovascular risk factors, increases with a high-calorie diet. Increasing obesity increases a person's risk of developing hypertension. The intermittent fasting diet, which has been popular recently, provides better glucose control in the person, and improves weight loss and blood pressure levels. In our study, we aimed to investigate the effect of pro-longed intermittent fasting on night blood pressure levels. Materials and methods: Thirty patients who were admitted to the Cardiology and Family Medicine outpatient clinic between January 2021 and March 2021 included in the study.Patients with nighttime systolic blood pressure above 120 mm Hg and nighttime diastolic blood pressure above 70 mm Hg were considered nighttime hypertension. These patients were advised not to take solid food from 18:00 in the evening, not to smoke cigarettes and not to drink tea and coffee 3 hours before bedtime.Blood pressure holter monitoring was performed for the second 24 hours after the diet for 1 month.Second 24 hours blood pressure holter monitoring was performed after 1 month of diet. Within the indication, 24-hour ambulatory blood pressure monitoring was performed in the patients who applied. These 30 patients were asked to diet for 15 days and at the end of this period, 24-hour ambulatory blood pressure monitoring was performed again and the results were decided. Results: 30 patient included in this study. (median age: 54,60 years - 63,3 % male) In the second 24-hour Holter monitoring performed after intermittent fasting, night systolic / diastolic blood pressure measurements were divided into two groups as those below (n=13, %56,7) 120/70 mm Hg and those who did not(n=17, %43,3). In the group without improvement in night blood pressure values, mean weight and BSA values were significantly lower than the group with improvement. When other anthropometric measurements, risk factors, lipid panel and renalfunction parameters and the drugs they used were evaluated, there was no significant difference between the two groups. When the eating lifestyle habits were compared, the rate of non-improvement in the nighttime blood pressure level was found to be higher in those with snacking habits. When the 24-hour blood pressure holter values were compared in the improvement group, the 2nd Total Diastole, 2nd Night Systole and Diastole values were found to be significantly lower than the first measurement. When the blood pressure values were compared, a significant decrease was observed in the group whose Total Diastolic, Night Systolic and Night Diastolic difference values were improved. Conclusion: Night hypertension can be controlled by changing eating and lifestyle habits. Prolonged nighttime fasting can effectively treat nighttime hypertension.