Geçici koruma altındaki Suriyelilerin yaşadığı problemler ve gelecek beklentileri: Kütahya örneği
Problems and future expectations of Syrians under temporary protection: A case study of Kütahya
  1. Tez No: 689628
  2. Yazar: İREM TETİK BAŞTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, göç teorileri, Arap Baharı, Suriyeli sığınmacı, Migration, theories of migration, the Arab Spring, Syrian refugee
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı Suriyelilerin, 2011 yılında başlayıp Türkiye'ye göç etmek zorunda kalma sürecinde yaşadığı problemler ve gelecek beklentilerini analiz ederek incelemektir. Çalışma teori ve uygulama olarak iki kısımdan oluşmaktadır. İlk kısımda kavramsal ve kuramsal çerçeveye yer verilirken, ikinci kısım saha çalışması ve bulgularından oluşmaktadır. Kavramsal ve kuramsal kısım,“Göç, Arap Baharı Süreci ve Suriye'den Türkiye'ye Göç”başlıklı 3 ana bölümden oluşmaktadır. İkinci kısım olan saha çalışmasını, Suriyeli sığınmacılar ile yapılan mülakatlar ve bu mülakatların sonucunda bulguların yorumlanması oluşturmaktadır. Çalışma, göç alanında nitel bir araştırma örneğidir. Araştırma, Kütahya ilinin Yenidoğan, Yunusemre, Meydan, Gaybiefendi ve Cumhuriyet isimli 5 merkez mahallesinde gerçekleşmiştir. Yaş aralığı 18- 56 olan, 20 kadın ve 15 erkek olmak üzere toplam 35 Suriyeli sığınmacı ile görüşmeler gerçekleşmiştir. 16 sorudan oluşan yarı-yapılandırılmış mülakat formu oluşturulmuştur. Araştırmanın bulguları, istatistik tekniklerinin yardımıyla değerlendirilmiştir. Sonuç ve değerlendirme kısmında ise bulguların değerlendirilmesine bağlı olarak konuyla ilgili yorumlar yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is examine by analyzing the problems and future expectations of Syrians during the process of having to migrate to Turkey starting in 2011. The study consists of two parts as theory and practice. While the first part includes the conceptual and theoretical framework, the second part consists of fieldwork and findings. The conceptual and theoretical part consists of 3 main sections titled“Migration, Arab Spring Process and Migration from Syria to Turkey”. The second part, the field study, consists of interviews with Syrian refugees and interpretation of the findings as a result of these interviews. The study is an example of qualitative research in the field of migration. The research taken place in 5 central districts of Kütahya, Yenidogan, Yunusemre, Meydan, Gaybiefendi and Cumhuriyet. Interviews taken place with a total of 35 Syrian refugees, 20 women and 15 men, aged 18-56. A semi-structured interview form consisting of 16 questions was created. The findings of the research were evaluated with the help of statistical techniques. In the conclusion and evaluation part, comments on the subject were tried to be made depending on the evaluation of the findings.