Vitrifiye malzemelerde tane boyut dağılımının ürün özelliklerine etkisi
The Effect of particle size distribution on the sanitary products
- Tez No: 68968
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Seramik, Öğütme, Değirmen, Tane Boyutu, Pişme11
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi VİTRİFİYE MALZEMELERDE TANE BOYUT DAĞILIMININ ÜRÜN ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ NECMETTİN SOBUTAY Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Nuran AY 1998, Sayfa 72 Seramik çamurunun hazırlanmasında, başlangıç tane boyutunun istenilen değerlere indirilmesi uzun ve önemli bir yer tutar. Tane boyutunun değişimiyle ürün özellikleri değişmektedir. Tane boyutu azaldıkça yoğunlaşma, mukavemet, plastiktik özellik ve küçülmeler artar. Bu tezde, başlangıç tane boyutunun değişmesiyle ürün özelliklerinde ne gibi değişimlerin olduğu araştırılmıştır. Aynı zamanda başlangıç tane boyutunu küçültmek için kullanılan değirmende de öğütme süresini azaltmak için deneyler yapılmıştır. Alman çamur numunelerinin elek bakiyesine bakılmış, bu sonuca göre et kalınlığı, kurutma ve pişme boyca küçülmeleri, sıcaklık altında deformasyonları, su emmeleri, gözeneklilikleri, yoğunlukları, mukavemetleri incelenmiştir. Bu sonuçlardan başlangıç tane boyutu değiştikçe malzemenin özelliklerinin değiştiği görülmüştür. Tane boyutu düştükçe malzeme daha da yoğunlaşmış, gözenekleri kapanmıştır. Mukavemet değişiminde bir sonuç bulunamamıştır. Fakat killerin düşük tane boyutu hızlı jelleşmeye ve yüksek plastiziteye sebep olur.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis THE EFFECT OF PARTICLE SIZE DISTRIBUTION ON THE PROPERTIES OF SANITARY MATERIALS NECMETTİN SOBUTAY Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: Assoc. Prof. Nuran AY 1998, Page 72 For the preparation of ceramic slury, milling of starting powder takes long time. The purpose of this thesis is to study the effect of particle size on the final product and to control the milling process. The effect of shortening milling time on the properties of final products was also investigated. A change on thickness, drying and firing shrinkage, deformation under temperature, water absorption, porosity, density and strength was investigated as a function of mass retrined on sieve. From the experimental work, it was concluded that finer that starting powder, better the properties of final product, but having fine starting powder in clays caused rapid gellation and high plasticity. Key words; Ceramic, Milling, Particle Size Distribution, Firing.