Öğrencilerin yaratıcı düşünme becerileri ve algısal öğrenme stil tercihlerinin incelenmesi
Resarch on creative thinking skills of students and their perceptual learning style preferences
- Tez No: 689688
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVDET EPÇAÇAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: yaratıcı düşünme, öğrenme stili, öğrenci, yaratıcılık, creative thinking, perceptual learning, student, creativity
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Siirt Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmada ortaokul öğrencilerinin yaratıcı düşünme becerileri ve algısal öğrenme stil tercihleri incelenmiştir. Ayrıca yaratıcı düşünme becerileri ve algısal öğrenme stil tercihleri yaş, cinsiyet, kardeş sayısı, anne ve baba eğitim düzeyi değişkenleri açısından incelenmiştir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi, ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf düzeyinde öğrenim gören 303 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma kapsamında, demografik özellikleri belirlemek için Kişisel Bilgi Formu, yaratıcı düşünme becerilerini ölçmek için Torrance Yaratıcı Düşünce Testleri (TYDT) Sözel ve Şekilsel Form A, algısal öğrenme stil tercihlerini ortaya koymak için Reid Algısal Öğrenme Stil Tercihleri Anketi kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizi için iki gruplu karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi, üç ve daha fazla gruplu karşılaştırmalarda ise Bonferoni düzeltmeli Kruskall-Wallis H testi kullanılmıştır. Yaratıcı düşünme becerileri ile algısal öğrenme stil tercihleri arasındaki ilişkiye Korelasyon analizi ile bakılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin yaratıcı düşünme becerileri ve öğrenme stil tercihleri profili çıkarılmıştır. Öğrencilerin yaratıcı düşünme becerileri ile yaş, cinsiyet, kardeş sayısı, anne ve baba eğitim düzeyi arasında istatiksel olarak anlamlı fark olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin öğrenme stil tercihleri ile yaş ve baba eğitim düzeyi değişkeni arasında istatiksel olarak anlamlı fark olduğu, cinsiyet, kardeş sayısı ve anne eğitim düzeyi değişkeni arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Yaratıcı düşünme becerileri ve algısal öğrenme stil tercihleri arasında bazı alt boyutlarda istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, creative thinking skills of secondary school students and their perceptual learning style preferences has been analyzed. This research topic also involves variables of age, gender, number of siblings, educational level of parents. Scanning model has been used in this research. 303 secondary school students who are studying at degrees of 5,6,7,8 have been participated in this research. In order to determine demographic variables Personal Knowledge Document, to specify creative thinking skills of students Torrance Test of Creative Thinking (TTCT) Verbal and Formal Module A and to find out their perceptual learning style preferences Perceptual Learning Style Preference Questionnaire by Reid have been used. In order to analyze of two groups comparision research datas Mann Whitney U test, three and more groups comparisons Bonferroni correction Kruskal Wallis H test have been used. Relationship between creative thinking skills and perceptual learning style preferences have been examined by Correlation analyze. Profiles of creative thinking skills of students and their learning style preferences presented. As a result, there is an important statistical discrepancy between creative thinking skills of students depends on age, gender, number of siblings, educational level of parents. There is an important statistical difference between student's perceptual learning style preferences depend on age and educational level of father but there is not important statistical difference on gender, number of siblings and educational level of mother. It has been showed that there is a statistical difference between creative thinking skills of students along with their perceptual learning style preferences in some lower dimensions.