Okulların mekân kalitesi ile öğretmenlerin iş yaşam kalitesi arasındaki ilişki
The relationship between the quality of schools' space and the quality of teachers' work life
- Tez No: 689689
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BASRİ MEMDUHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul mekân kalitesi, okul mekân tasarımı, okulların fiziksel ortamı, iş yaşam kalitesi, lise, öğretmen, School space quality, school space design, physical environment of schools, quality of work life, high school, teacher
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmada; kamu liselerinde görev yapan öğretmenlerin görev yaptıkları okulların mekân kalitesine ilişkin algıları ile iş yaşam kalitesine ilişkin algılarının ve bunlar arasındaki ilişkinin belirlenmesi, okulların mekân kalitesinin öğretmenlerin iş yaşam kalitesini yordama durumunu tespit etmek amaçlanmıştır. İlişkisel tarama modelinde tasarlanan araştırma, 2020-21 eğitim-öğretim yılı Diyarbakır ve Batman merkez ilçeleri kamu liselerinde görev yapan 446 öğretmenin katılımı ile yürütülmüştür. Veriler, Kaliteli Okul Binaları Ölçeği ve İş Yaşam Kalitesi Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmanın verilerinin analizinde; tanımlayıcı istatistikler, korelasyon ve regresyon analiz teknikleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, öğretmenler genel olarak okulların mekân kalitesinden biraz/kısmen memnundurlar. Öğretmenlerin genel olarak iş yaşam kalitesi algıları orta düzeydedir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin okul mekân kalitesi ve iş yaşam kalitesine ilişkin algılarının kullanılan bazı bağımsız değişkenlere göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir. Okulların mekân kalitesi ile öğretmenlerin iş yaşam kalitesi arasında pozitif yönde yüksek düzeyde ilişki belirlenmiştir. Genel olarak öğretmenlerin okul mekân kalitesi algıları, iş yaşam kalitesi algılarının olumlu ve anlamlı yordayıcısıdır.
Özet (Çeviri)
In this study; It is aimed to determine the perceptions of the teachers working in public high schools regarding the quality of space of the schools where they work and the perceptions of the quality of work life and the relationship between them, and to determine whether the quality of the space of the schools predicts the quality of teachers'work life. The research, designed in the correlational survey method, was carried out with the participation of 446 teachers working in public high schools in the central districts of Diyarbakır and Batman in the 2020-21 academic year. Data were collected with the Quality School Buildings Scale and the Quality of Work Life Scale. In the analysis of the data of the research; descriptive statistics, correlation and regression analysis techniques were used. According to the results obtained from the research, teachers are generally partially/somewhat satisfied with the space quality of the schools. In general, teachers' perceptions of work life quality are moderate. It has been determined that the perceptions of the teachers participating in the research regarding the quality of the space of the schools and the quality of work life differ statistically significantly according to some independent variables used. A high level of positive correlation was determined between the space quality of schools and the quality of work life. In general, teachers' perceptions of the quality of space in schools are a positive and significant predictor of their perceptions of their work life's quality.